Zdravotnictví v roce 2014: Porod jen s asistentkou a konec placení v nemocnici

Praha – Nový rok přinesl do českého zdravotnictví několik zásadních změn. Od ledna mohou ženy v porodnici rodit bez přítomnosti lékaře, pouze za pomoci porodní asistentky. Další novinkou je ambulantní porod. Pokud je vše v pořádku, matka může s dítětem odejít z nemocnice dříve než za doporučených 72 hodin. Lidem také skončila povinnost platit 100 korun za den pobytu v nemocnici a lékaři v nemocnicích si začali nově počítat přesčasy.

Dosud byla v určitých fázích porodu přítomnost lékaře nutností. Byla mimo jiné podmínkou úhrady porodu od pojišťoven. Nyní, pokud bude porod probíhat fyziologicky a bez komplikací, může ženě celou dobu asistovat pouze porodní asistentka a lékař bude zavolán jen při případných komplikacích. Porod vedený porodní asistentkou uhradí zdravotní pojišťovna. Nových pravidel by podle odhadů ministerstva mohlo využít pět až deset procent žen.

Podle Petra Velebila, primáře porodnických pracovišť z Ústavu pro péči o matku a dítě, už podobný systém v někteých porodnicích existuje. Lékař pouze podepisoval výkaz pro pojišťovnu, ale u porodu přítomen být nemusel. „Řada fyziologických porodů bývá odváděna porodními asistentkami a nyní půjde o jakési zformalizování a stanovení odpovědnosti organizace práce při porodu… Jde o to, abychom měli spokojenou maminku, spokojený rodičovský pár, zdravé dítě, a je jedno, kdo porod odvede, musí to ale být kompetentní člověk,“ řekl České televizi.   

Vlastní porodní asistentku si ale ženy do porodnice stále přivést nemohou. Unie porodních asistentek tak mluví jen o kosmetických úpravách. Za domácí porody jim stále hrozí až milionová pokuta.

Jít domů pár hodin po porodu už nebude problém

Po porodu je doporučeno zůstat v porodnici 72 hodin. Tyto tři dny jsou doporučené kvůli novorozenci, který může v porodnici podstoupit potřebná screeningová vyšetření. Některé ženy ale tři dny v porodnici zůstávat nechtějí. Primární zodpovědnost za to, že žena odchází s novorozencem před doporučenou dobou, ponese rodička. Na rozdíl od minulosti dostane při odchodu do rukou upozornění a rady, co má s dítětem dělat v následujících hodinách a jaká vyšetření by bylo vhodné novorozenci nechat provést.

Poplatky ve zdravotnictví nově (zdroj: ČT24)

Od 1. ledna lidem také skončila povinnost platit poplatek za pobyt v nemocnici. Součást zdravotnické reformy předchozích pravicových vlád zrušil na základě stížnosti opozice Ústavní soud. Lidé si tak musí připravit jen 90 korun na pohotovosti a 30 korun u lékaře nebo v lékárně. Jednotlivá zařízení ale kvůli zrušení poplatku ročně přijdou až o desítky milionů. Budou tak možná muset snižovat náklady na provoz, nakupovat méně nových přístrojů a některé pravděpodobně také propouštět zaměstnance.

Podle ministerstva zdravotnictví by ale zrušení regulačních poplatků měly kompenzovat vyšší úhrady pojišťoven. Letos si nemocnice dohromady polepší o 4 miliardy korun. Konkrétně pro ambulantní specialisty bude nový předpis znamenat plus půl miliardy. Zubaři, kteří chtěli v tomto roce víc peněz za amalgámové plomby, nedostanou ale ani korunu. Pomoc jim slíbila jen VZP. Letos navýšila platby o 100 milionů. „Navíc se mezi ně ještě rozdělí jakýsi bonus ve výši 80 milionů, a to podle kvality jejich práce,“ řekl ČT mluvčí VZP Oldřich Tichý. Stomatologická komora částku vítá, na pokrytí nákladů ordinací to ale podle ní stačit stejně nebude. 

Lékaři mohou odsloužit už jen osm hodin přesčasů týdně 

Po pěti letech vypršela i výjimka z evropské směrnice, která českým zdravotníkům umožňovala ročně odpracovat až 832 hodin navíc. Od ledna se lékařům povolené přesčasové hodiny snižují o polovinu. Za týden jich tak namísto šestnácti budou moci odsloužit jen osm.

Problém s přesčasy lze podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka vyřešit směnným provozem, na to je ale podle něj potřeba o třetinu více personálu, což není reálné. Řešení nevidí ani ve smluvních platech, protože mohou zahrnout jen 416 hodin ročně. Dohody o pracovní činnosti pak označil za typicky českou cestu, „kdy se ředitel nemocnice snaží předstírat, že lékař pracující v řádné pracovní době dělá nějakou jinou práci“. Očekává proto, že se bude používat takzvaná česká cesta: „To znamená, že se bude podvádět a fixlovat.“ Pak ale může nastat problém, pokud si bude nespokojený pacient stěžovat, že byl léčen lékařem, který formálně v nemocnici vůbec nebyl, nebo měl vykonávat úplně jinou činnost. „Případnou škodu pak pojišťovna za nemocnice těžko zaplatí,“ upozornil.   

Evropská směrnice byla přijata v roce 2003, Česko tak mělo deset let na to, aby se změně přizpůsobilo. Nyní ČR usiluje o prodloužení výjimky do konce roku 2015. Na její vyjednání má několik měsíců, než lékaři povolený limit vyčerpají. O uznání výjimky ale Kubek pochybuje: „I tak silný stát, jako je Francie, dnes čelí žalobě u evropského soudu, že směrnici porušuje.“ Vyspělé státy navíc podle něj investovaly obrovské peníze do toho, aby získaly dostatečný počet zdravotnického personálu: „My jsme hlupáci, že své lékeře vyháníme.“       

Vydáno pod