Na dopravu půjde Antonín Prachař, na MPSV zřejmě Špidla

Praha - Grémium ČSSD se shodlo na konečném seznamu stranických kandidátů pro ministerská křesla. Předseda Bohuslav Sobotka odmítl o jménech mluvit, dokud s nimi neseznámí prezidenta Miloše Zemana. Odpoledne vyrazil za hlavou státu do Lán. Koaliční dohodu zástupci vznikající koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL podepíší v pondělí 6. ledna ve 14:00 v Poslanecké sněmovně. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek po jednání grémia uvedl, že jasno je jak o kandidátovi do čela ministerstva práce a sociálních věcí, tak na resort dopravy za hnutí ANO. Spekulace o případném ministru práce se po jednání grémia zúžily na Vladimíra Špidlu a Petra Krčála. Druhý jmenovaný ale narozdíl od Špidly nemá domluvenou schůzku se Sobotkou a neumí si představit, že by se bez ní stal ministrem.

Podle informací České televize včera Martin Kolovratník, o kterém se spekulovalo na resort dopravy, nabídku vést ministerstvo odmítl. Hnutí ANO nominuje na tento post generálního ředitele dopravní firmy Omega Servis Holding Antonína Prachaře. Jeho firma zajišťuje mezinárodní a vnitrostátní kamionovou dopravu.

Jasno o jménech je, ale ČSSD o nich mluvit zatím nechce

„Debata trvala delší dobu a dnes jsme ji ukončili… Už není čas na alternativy, pro nás je v tuto chvíli sestava jasná,“ řekl po jednání grémia místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Vybrané kandidáty upřesnit odmítl s odvoláním na nadcházející konzultaci s prezidentem a potenciálními koaličními partnery.

Vláda by měla fungovat ve složení osm zástupců ČSSD, šest zástupců hnutí ANO a tři za KDU-ČSL. „ČSSD nominuje premiéra, ministra zahraničí, ministra vnitra, ministra průmyslu, ministra práce a sociálních věcí, ministra zdravotnictví, školství a za sociální demokracii bude ve vládě ministr bez portfeje, který bude mít na starosti legislativní radu vlády a problematiku lidských práv,“ uvedl dříve Sobotka.

Vše nasvědčuje Špidlovi v čele ministerstva práce a sociálních věcí

Už během odpoledne se pravděpodobný premiér Bohuslav Sobotka sešel s pravděpodobným ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, hlavním kandidátem na zdravotnictví Svatoplukem Němečkem i adeptem na šéfa školství Marcelem Chládkem. S dalšími pravděpodobnými ministry Lubomírem Zaorálkem (zahraničí) a Milanem Chovancem (vnitro) se šéf největší parlamentní strany viděl na ranním grémiu.

Krčál ale žádnou schůzku domluvenu se Sobotkou nemá, nevylučuje, že by nějaká mohla proběhnout do neděle. Neumí si představit, že by ho potenciální premiér jmenoval bez setkání. „Pan Sobotka se mnou mluvil zhruba týden před vánočními svátky. Já jsem tam byl na krátké konzultaci o situaci v resortu ministerstva práce a sociálních věcí,“ řekl ke svému zatím jedinému jednání se Sobotkou.

Se šéfem sociální demokracie bude naopak dnes večer v Lidovém domě jednat Špidla. „Záleží na tom, co považuje předseda strany za důležité, abychom spolu projednali. Myslím si, že je předčasné to vztahovat s jakoukoli ministerskou funkcí,“ řekl novinářům. Večer se za Sobotkou chystá i senátor Jiří Dienstbier, který by měl být kandidátem na ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti. Sobotka se tak podle všeho sejde se všemi kandidáty do vlády za sociální demokracii.

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec:

„Vladimír Špidla je velmi kvalitní kandidát. Je to člověk, kterého si vážím, má zkušenosti. Pokud to bude to jméno, které pan předseda přinese, tak bych ho podpořil.“

ČSSD

  • Premiér - Bohuslav Sobotka
  • Vnitro - Milan Chovanec
  • Zahraničí - Lubomír Zaorálek
  • Zdravotnictví - Svatopluk Němeček
  • Školství - Marcel Chládek
  • Sociální věci - Vladimír Špidla, Petr Krčál
  • Průmysl a obchod - Jan Mládek
  • Bez portfeje - Jiří Dienstbier

ANO 2011 (jména potvrzena)

  •     finance a vicepremiér pro ekonomiku - Andrej Babiš
  •     doprava - Antonín Prachař
  •     obrana - Martin Stropnický
  •     místní rozvoj - Věra Jourová
  •     spravedlnost - Helena Válková
  •     životní prostředí - Richard Brabec     

KDU-ČSL (jména potvrzena)

  •     bez portfeje pro vědu a inovace -Pavel Bělobrádek
  •     kultura - Daniel Herman
  •     zemědělství - Marian Jurečka 

Konečné slovo bude na prezidentovi, koalice kandidáty hodlá hájit

Prezident Miloš Zeman už dříve připustil, že by některé kandidáty na ministry nemusel jmenovat. Hlava státu chce, aby ministerstva řídili lidé s dostatečným odborným zázemím. Podle svých dřívějších vyjádření by nemusel souhlasit například s Martinem Stropnickým na postu ministra obrany, pochybnosti se objevují i u Mariana Jurečky. Pokud by prezident některého z kandidátů, na nichž se budoucí koalice shodne, nechtěl jmenovat, nevylučuje Sobotka kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Věří však, že prezident Zeman k navrhovaným ministrům výhrady mít nebude.

Politolog Petr Just, Metropolitní univerzita Praha

„Miloš Zeman má minimálně dva nástroje: Jednak nástroj časový – zdržování, jednak nástroj, že Bohuslava Sobotku nejmenuje premiérem, případně ho jmenuje až poté, co budou udělány ústupky v prezidentův prospěch.“

Vydáno pod