Gerloch oponuje Zemanovi: Ústava nemluví o odbornosti ministra

Lány – Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech poobědval s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem. Po něm do Lán přijel i Bohuslav Sobotka, který Zemanovi přinesl seznam kandidátů na ministerské posty v nově vznikající vládě. Prezident se ale již dříve nechal slyšet, že nepřijme jakýkoli návrh, který mu předseda ČSSD předloží. Podle většiny právníků má prezident na takové zásahy právo ale jen ve velmi výjimečných případech: patří mezi ně střet zájmů, hrozící trestní stíhání, negramotnost, špionáž v zájmu cizího státu nebo závažné morální nedostatky.

Miloš Zeman by s některými členy vznikajícího kabinetu mohl mít problém. Hovoří se třeba o Martinu Stropnickém jako kandidátovi ANO na ministra dopravy nebo o Lubomíru Zaorálkovi, kterého chce ČSSD poslat do čela resortu zahraničí. Zeman už taky řekl, že po ministrech požaduje negativní lustrační osvědčení, které chybí Andreji Babišovi. Zeman již slevil a Babiše jmenuje: jako podmínku si dal, že sněmovna schválí v prvním čtení služební zákon, ten ale podle Sobotky projde nejdříve na přelomu ledna a února - více čtěte zde. Jako jedinou možnost, jak zasáhnout do současného složení vznikajícího kabinetu, právníci vidí střet zájmů právě u Andreje Babiše, a to kvůli jeho podnikatelským aktivitám.

  • „Předpoklady, jako je odbornost či kvalifikace, ústava pro kandidáty na ministry nestanoví,“ upozornil děkan Právnické fakulty UK Aleš Gerloch.

Krajní možností je i žaloba na prezidenta

Podle právníka Aleše Gerlocha dokonce hrozí i možnost žaloby na prezidenta. Pokud by Zeman dlouhodobě blokoval sestavení vlády, mohl by být žalován za hrubé porušení ústavy, což by v krajním případě mohlo vést až ke ztrátě prezidentského úřadu. Takové soudní řízení by ale musely vyvolat obě komory parlamentu, a to třípětinovou většinou. Takovouto žalobu považují představitelé všech koaličních stran až za krajní řešení. „Tady by se opravdu muselo jednat o to, že by prezident po několik měsíců odmítal jmenovat vládu,“ myslí si Gerloch. „Muselo by se jednat o závažný zásah do demokratického charakteru státu, což je situace, která v tuto chvíli není aktuální,“ dodal.

Rozhovor s Alešem Gerlochem (zdroj: ČT24)

Není to přitom poprvé, co politici žalobu na prezidenta zvažují. Podobným krokem hrozila hlavě státu Miroslava Němcová (ODS) v případě, že by úřednický kabinet Jiřího Rusnoka vládl víc než měsíc bez vyslovení důvěry od sněmovny a prezident by nepověřil sestavením nové vlády nikoho jiného - více čtěte zde.

Možností je také kompetenční spor u Ústavního soudu. Pokud by prezident některého z kandidátů, na nichž se budoucí koalice shodne, jmenovat nechtěl, Sobotka kompetenční žalobu nevylučuje. „ Kompetenční žalobu by mohli podat senátoři. Asi by to vzešlo ze Senátu, ve kterém má většinu sociální demokracie,“ uvedl politolog Daniel Kroupa.

Do doby, než bude Sobotka premiérem, Zemana žádné lhůty nesvazuijí

Něco jiného ale je podle Gerlocha současná situace, kdy nebyl jmenován premiér a kandidát na předsedu vlády Bohuslav Sobotka bere v úvahu doporučení prezidenta. Zákonem stanovené důvody se totiž týkají až situace, kdy jmenovaný premiér prezidentovi navrhne konkrétní jména kandidátů na ministry a ten tyto kandidáty odmítne jmenovat. „Neformálně může prezident v této fázi sdělit své námitky a záleží na politické dohodě, jak to dopadne,“ vysvětlil Gerloch s tím, že pro jmenování premiéra žádná lhůta neexistuje. Více čtěte zde.

  • „Pokud by prezident kandidáty na ministry pouze připomínkoval, tak to by mohlo být ještě akceptovatelné, ale pokud by je odmítl jmenovat, tak to už přesahuje rámec naší ústavy, protože ta hovoří jasně. V ten okamžik by budoucímu premiérovi a koaličním stranám nezbylo nic jiného než se obrátit na Ústavní soud, aby rozhodl,“ uvedl 1. místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Novoroční menu Zemana s Rusnokem: vládní štafeta

Prezident Miloš Zeman přijal dnes v jednu hodinu po poledni premiéra v demisi Jiřího Rusnoka ke společnému novoročnímu obědu na zámku v Lánech. Pro Zemana jde o první novoroční oběd s předsedou vlády. „Povídali jsme si o aktuální politické situaci, o tom, co ještě činí naše vláda,“ shrnul program setkání Rusnok. „Byl to velmi pestrý a dlouhý oběd,“ dodal.

Řeč přišla i na předávání vládních povinností. „Pan prezident teď očekává pana Sobotku a představitele dalších stran, takže ještě nějaké dny či týdny bude sestavování vlády trvat,“ řekl Rusnok.

Kabinet podle Rusnoka projednává většinou jen časově naléhavé nebo nekonfliktní záležitosti, se kterými není třeba čekat na novou vládu. Zeman se údajně zajímal především o přípravu novely vysokoškolského zákona, podle které by profesory mohl nově jmenovat ministr školství. Nyní je jmenuje prezident. „To je věc, kterou určitě budeme chtít posunout dál, aby se ta věc nezdržovala a mohla být projednána ve Sněmovně a Senátu,“ řekl Rusnok.

Rusnok dorazil na zámek v Lánech bez manželky. Na oběd ho pozval Zeman spolu s první dámou Ivanou Zemanovou. Premiér Rusnok se na úvod setkání zapsal do pamětní knihy.

Oběd dvou vysokých státních představitelů trval přibližně dvě hodiny. Sestával se z šunky od kosti, domácího hovězího vývaru s játrovými knedlíčky, konfitované kachny se šťouchanými brambory a zelím. Jako dezert se podával créme brulée a zmrzlina.

Novoroční oběd premiéra s prezidentem
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Loňský novoroční oběd absolvoval ještě Zemanův předchůdce Václav Klaus, který 2. ledna přijal na Pražském hradě šéfy parlamentních komor Miroslavu Němcovou (ODS) a Milana Štěcha (ČSSD). Tehdejší premiér Petr Nečas se obědu z rodinných důvodů nezúčastnil.

Tradici společných novoročních obědůprezidenta a premiéra zavedl v roce 2004 Václav Klaus. Společné novoroční obědy s předsedy komor, které navazovaly na setkání s ministerským předsedou, pořádal Klaus i pro předchůdce představitelů dolní a horní komory, a to od ledna 2007, kdy se takto sešel s Miloslavem Vlčkem (ČSSD) a Přemyslem Sobotkou (ODS).