Výplatu sociálních dávek za prosinec by úřady měly stihnout

Praha - Návrat ke staronovému systému výplaty sociálních dávek vyžaduje přepsání údajů o dávkách ze systému společnosti Fujitsu Technology Solutions, která včera svůj systém na příkaz Antimonopolního úřadu vypnula. Úředníci se tak nouzově vrátili ke starému způsobu výplaty. Firma úřadům práce alespoň přislíbila poskytnutí údajů o sociálních dávkách, což výrazně usnadní úředníkům přenos dat z jednoho systému do druhého, nebudou je muset ručně zadávat. Ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček České televizi řekl, že úřady by měly stihnout výplatu dávek za prosinec 2013. Podle generální ředitelky Úřadu práce Marie Bílkové rozhodně výplaty nepřekročí zákonnou lhůtu 30 dnů.

„Dneškem je obnoven přístup do systému a začínají přenosy zálohovaných dat na naše vlastní servery,“ konstatoval pro ČT ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček. Přenos dat za listopad a prosinec minulého roku by měl být ukončen do pondělní půlnoci. „To znamená, že dávky, které by měly být v lednu vyplaceny za prosinec, by neměly být ohroženy,“ dodal Koníček. Nově přiznané dávky v roce 2014 už podle něj stejně musí pracovat s novými údaji.

Šéfka Úřadu práce Marie Bílková upřesnila, že zpoždění v řádu dnů se může dotknout některých klientů, kteří jsou zvyklí dostávat některé typy dávek v první polovině měsíce. „Ale výrazného zpoždění se neobávám,“ řekla s dodatkem, že zákonnou lhůtu 30 dnů ale úřady určitě dodrží.

Firma Fujitsu Technology Solutions tvrdí, že neměla jinou právní alternativu než systém vypnout. Koníček má ale za to, že tak měla učinit po oboustranném jednání s ministerstvem, nikoli jednostranně. Navíc prý firma mohla s resortem spolupracovat, aniž by porušila rozhodnutí Antimonopolního úřadu.

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček
Zdroj: ČT24

Včera úřady avizovaly, že může dojít k omezení úřední doby, v níž se úředníci věnují klientům, a to právě kvůli nutnosti rychle přepsat data do staronových systémů, aby mohly peníze od státu vyplácet. Například úřad práce v Brně měl dnes značné problémy. Lidé, kteří si chtěli zařídit rekvalifikaci, odcházeli s nepořízenou. Naopak ti, kteří se přišli na úřad nově zaregistrovat, problémy nepocítili.

Systém firmy Fujitsu obstarával jen část agendy, zbytek měla na starosti původní firma OKsystem, která od roku 1993 do roku 2011 provozovala čtyři systémy - OK dávky, OK práce, OK nouze a OK služby. Ta nyní znovu přebrala celou záležitost. Podle Bílkové se tak nynější potíže s přechodem na jiný systém netýkají dávek státní sociální podpory, kam patří přídavky na děti, rodičovská, příspěvek na bydlení, porodné, pohřebné a podpora pro pěstouny.

Řada úředníků se staronovým systémem neumí pracovat, Generální ředitelství úřadu práce spustilo proto sérii školení, které by mělo zaměstnance úřadů do manipulace se systémem zasvětit během dvou týdnů. „Jsou připraveni překlenout tuto neblahou situaci a zajistit, aby naši klienti dostali své dávky v zákonných termínech. Velmi pečlivě se připravují i na přesčasy,“ uvedla pro ČT generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková.

Drábek: Řešení přichází pět minut po dvanácté

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) vidí jádro problému celé situace v tom, že ministerstvo nerealizovalo výběrové řízení, které bylo již na začátku roku 2013 předběžně ohlášeno. „V průběhu roku mělo být zrealizováno a od 1. ledna 2014 měly být uzavřeny nové smluvní vztahy bez ohledu na to, jak bude pokračovat rozhodování Úřadu na ochranu hospodářské soutěže,“ prohlásil Drábek pro ČT. Za zavedením nového systému Fujitsu si Drábek stojí, uspořilo podle něj 10 miliard korun.

Koníček ale namítá, že ať už by se v rámci otevřeného zadávacího řízení nastavily jakékoli podmínky, téměř s jistotou by ho podle ministra napadl jeden z účastníků, kterému by nevyhovovaly. „Ani otevřeným řízením bychom se nedostali vůbec nikam, museli jsme čekat na pravomocné a vykonatelné rozhondutí antimonopolního úřadu,“ zdůraznil ministr v demisi.