Budoucnost policejních prezidentů je nejasná, Lessy prý do Bratislavy nemíří

Praha - Jeden ze dvou šéfů policie Petr Lessy chce vyřešit dvojvládí v čele sboru tím, že na post rezignuje a přijme místo policejního přidělence v Bratislavě. Informaci přinesl Respekt.cz. Lessy by podle jeho zdrojů měl odejít na Slovensko v únoru. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina ale serveru Aktuálně.cz napsal, že je to nesmysl. Podle ministerstva vnitra Lessy o uvolnění z dosavadní funkce kvůli postu v Bratislavě nepožádal. A popírá to i sám hlavní aktér Petr Lessy. Jasněji by mohlo být již příští pondělí. Ministr v demisi Martin Pecina by měl totiž ve správním řízení rozhodnout, zda byl Lessyho nástupce Martin Červíček do funkce jmenován oprávněně.

Podle původních informací redaktora Respektu Jaroslava Spurného měl Lessy oznámit už dnes, že se k 31. lednu vzdává funkce policejního prezidenta. Příprava na post v Bratislavě už podle Spurného probíhá. „Připravuje se na policejním prezidiu ve spolupráci s ministerstvem zahraničí,“ řekl redaktor České televizi.

Ve hře jě několik variant, v čele policie může stanout i někdo třetí

„Samozřejmě Bratislava je jedno z míst, kam odcházejí vyšší policejní důstojníci,“ připustil Lessy. Podle něho však připadá v úvahu i řada dalších míst, kam by mohl případně zamířit -například post náměstka policejního prezidenta či krajského ředitele. Možné ale podle něj je i to, že by policejním prezidentem nebyl ani Martin Červíček ani Lessy, ale někdo třetí. „Žádnou z těchto možností nelze vyloučit stejně jako to, že někdo z nás může skončit v Bratislavě, někdo z nás může skončit ve funkci krajského ředitele nebo náměstka policejního prezidenta,“ dodal Lessy. Nabídku na místo na Slovensku dostal už dříve i Červíček, ten ji ale odmítl.

Události: Chce Lessy přijmout místo v Bratislavě? (zdroj: ČT24)

Mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák:

„Pokud by pan Lessy měl požádat o převedení na jiné služební místo, musel by svého nadřízeného, kterým je ministr vnitra, požádat o uvolnění z dosavadní funkce, což se nestalo.“

V čele policie jsou nyní dva prezidenti, vedle Lessyho i jeho nástupce Martin Červíček. Ten ale podle Respektu nemá jisté, že po odchodu Lessyho ve funkci zůstane. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina totiž řeší dvojvládí u policie ve správním řízení. Zda byl Červíček jmenován do funkce v roce 2012 oprávněně, by mělo být jasné v pondělí 6. ledna. Sám Červíček už dříve řekl, že se funkce dobrovolně vzdát nechce. Naznačil, že Pecina postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina ale údajné snahy o dosazení „svých“ lidí do funkcí označil jako absurdní.

Lessyho propustil ze služebního poměru loni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud následně Lessyho zprostil viny, odvolací soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. Pecina poté začátkem prosince vrátil Lessyho zpět do funkce.

Vydáno pod