Prozatímní šéfka ÚSTR se nepřihlásila do tendru na nového ředitele

Praha – Do výběrového řízení na ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se přihlásilo pět kandidátů. Prozatímní ředitelka Pavla Foglová však mezi nimi není, uvedl mluvčí ústavu Pavel Ryjáček. Jména uchazečů ústav nezveřejnil. Nového ředitele bude vybírat desetičlenná komise ve dvou kolech, jasno by mělo být do 30. dubna.

V minulém roce vzbudilo vlnu nevole odvolání ředitele ÚSTR Daniela Hermana, rada ústavu prý s jeho prací nebyla spokojena. Podle Hermana však šlo o politicky motivovaný krok, což zástupci rady odmítali. Na jeho stranu se přidala například ODS, která obvinila ČSSD, že chce ústav ovládnout. Sociální demokraté tato tvrzení odmítali. Rada pak do čela ústavu na přechodnou dobu dosadila právě Foglovou.   

„Výběrové řízení má dvě části: ta první část je anonymní hodnocení koncepcí a v této fázi jsou anonymní jak uchazeči, tak samotná výběrová komise, která má deset jmen. Do 14. února má komise termín, aby koncepce vyhodnotila. Následně budou koncepce zveřejněny na stránkách ústavu včetně jmen uchazečů,“ vysvětloval ve Studiu ČT24 člen rady ÚSTR Michal Uhl. Nejpozději na konci dubna by pak mělo být známo jméno nového ředitele. Uhl upozornil na to, že v současné době musí poslanci a senátoři zvolit dva členy rady - rada je teď totiž jen pětičlenná a pro zvolení ředitele jsou nutné čtyři hlasy.  

Rozhovor se členem Rady ÚSTR Michalem Uhlem (zdroj: ČT24)

Uchazeč o post ředitele musel mít vysokoškolské vzdělání v moderní historii a vyšší pedagogické tituly. Rovněž byla požadovaná bezúhonnost, odborné znalosti a znalost řízení rozpočtových organizací. Zájemci o místo ředitele museli mimo jiné předložit koncepci rozvoje a dalšího směřování ústavu, která bude obsahovat krátkodobý a dlouhodobý výhled rozvoje instituce.