Na resort práce míří Krčál, Sobotka ho zve na schůzku

Praha - Na resort práce a sociálních věcí v nové vládě míří sociální demokrat Petr Krčál, radní Kraje Vysočina. Byl podle svých slov pozván na schůzku s předsedou strany a pravděpodobným příštím premiérem Bohuslavem Sobotkou. Sejít se mají v neděli odpoledne. Bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla, který byl rovněž v užším výběru kandidátů na toto ministerské křeslo, v pátek přijal Sobotkovu nabídku, aby se stal jeho šéfporadcem.

Zřejmě poslední otazník je vyřešen. Kandidátem na ministra práce se pravděpodobně stane radní Kraje Vysočina Petr Krčál. „Reálně o tom uvažuji, vyjádřím se až po schůzce se Sobotkou,“ uvedl. S ním by se měl sejít právě zítra odpoledne, aby řešili problémy resortu práce.

OBRAZEM: Kdo by měl zasednout v budoucí vládě?

Spekulace o případném ministru práce se po jednání grémia zúžily na Vladimíra Špidlu a Petra Krčála. Sobotka se Špidlou včera večer jednal a následně serveru iDNES.cz řekl, že mu Špidla kývl na nabídku stát se jeho šéfporadcem. Špidla před druhým kolem prezidentské volby nepodpořil, jako většina ČSSD, Miloše Zemana. Zopakoval tak svůj postoj k němu z roku 2003. I tehdy byl proti tomu, aby se Zeman stal hlavou státu. I proto by s ním jako s ministrem mohl mít prezident problém. 

Krčálovi tak odpadl hlavní konkurent. Podle něj je tak pravděpodobné, že nabídka na vedení ministerstva práce během nedělní schůzky padne. „Ale bude to pravděpodobně širší debata, nejen o ministerském postu, ale samozřejmě i o situaci v tom resortu,“ uvedl Krčál. Jedním z témat podle jeho očekávání bude kolabující systém pro vyplácení dávek. „Bude nutno tu situaci řešit,“ řekl.

Kdo je Petr Krčál?

Krčál (49) absolvoval elektrotechnické učiliště (1982), později složil maturitu (1988); vystudoval sociální pedagogiku na zlínské Univerzitě Tomáše Bati (2007) a andragogiku na Univerzitě Jana Ámose Komenského (2009). V současnosti působí jako zastupitel a radní Kraje Vysočina odpovědný za sociální oblast (od 2008) a od listopadu 2013 je předsedou krajské organizace ČSSD na Vysočině. Členem ČSSD je od roku 1996, působil mj. jako místopředseda jihomoravské organizace (v 90. letech) nebo šéf žďárské okresní organizace; v letech 2002 až 2010 byl zastupitelem obce Polnička, kde působil i jako radní.

Lídr sociálních demokratů seznam kandidátů na vládní funkce prezidentu Zemanovi předložil včera. S řadou potencionálních kandidátů do vlády za sociální demokracii se Sobotka sešel už v pátek. Byli mezi nimi například pravděpodobný ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, hlavní kandidát do čela zdravotnictví Svatopluk Němeček, možný ministr školství Marcel Chládek nebo Jiří Dienstbier, který by mohl být kandidátem na ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti. S možným budoucím ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a ministrem vnitra Milanem Chovancem se šéf ČSSD viděl na pátečním ranním stranickém grémiu. Kandidáti hnutí ANO a KDU-ČSL na ministry jsou již známi.

Ministerský kandidát na MPSV je odtajněn (zdroj: ČT24)

Bohuslav Sobotka po jednání v Lánech přiznal, že z jeho reakcí se zatím dá jen těžko vyčíst, jestli by některé jméno mohlo jmenování vlády komplikovat. 

Definitivně budou jména všech kandidátů známá v pondělí, potom co zástupci ANO, ČSSD a lidovců ve sněmovně podepíšou koaliční smlouvu. Seznam pak opět poputuje k rukám prezidenta, a v tu chvíli se definitivně ukáže, jak dalece do obsazení kabinetu bude chtít zasahovat.

Ministrem práce a sociálních věcí by měl být Petr Krčál (zdroj: ČT24)