Sdružení pomáhá romským studentům dosáhnout na titul

Ústí nad Labem – Již čtvrtým rokem organizuje sdružení Romea projekt na stipendia pro romské studenty. Za tu dobu dostalo finanční podporu na 150 vysokoškoláků. Nejčastěji studují ekonomické, humanitní nebo pedagogické fakulty. Naopak nejméně často se věnují lékařským nebo technickým oborům.

Sen o titulu inženýrky, který by měla Denisa Horváthová v květnu získat, by si nemohla splnit, pokud by nedostala stipendium od občanského sdružení Romea. „Odjakživa jsem věděla, že půjdu tímto ekonomickým směrem, protože mě bavila matematika a logické záležitosti. Při studiu je ale hrozně těžké pracovat, mít nějaký příjem,“ vypráví o důvodu, proč o stipendium zažádala.

„Studenti musí doložit studijní průměr, dodat tematickou esej, motivační dopis, referenční dopis a poté je již hodnotí výběrová komise,“ uvedla koordinátorka projektu Romea o.s. Iva Hlaváčková. V průměru studenti dostávají 800 euro, tedy zhruba 21 tisíc korun na akademický rok. Peníze slouží nejčastěji na pomůcky, bydlení, dopravu a stravování. 

Které profese lákají romské studenty nejčastěji? (zdroj: ČT24)