Typický leden 2014: Přes den i 13 stupňů a v noci hrozí náledí

Praha - V noci z neděle na pondělí se bude v Čechách místy tvořit náledí, varují meteorologové. Od dnešní půlnoci do pondělní desáté hodiny platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. Náledí by se podle meteorologů mohlo tvořit při teplotách kolem bodu mrazu nebo slabě pod nulou, ojediněle hrozí i na Moravě a ve Slezsku. Celkem na osmnácti meteorologických stanicích dnes přitom padaly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, kde teplota dosáhla 13 stupňů Celsia.

„Vozovky a chodníky budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám,“ uvedl ČHMÚ. V případě jízdy autem doporučuje sledovat dopravní zpravodajství.

Na Moravě padaly teplotní rekordy

Celkem na osmnácti meteorologických stanicích, kde se teploty sledují alespoň 30 let, dnes padl teplotní rekord. Všechny stanice se nacházejí na Moravě. Strážnice na Hodonínsku 13 stupni Celsia o jeden stupeň překonala rekordní hodnotu z roku 1988. Rekord překonala i obec Lučina na Frýdecko-Místecku, kde naměřili 12,6 stupně, nebo ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde meteorologové naměřili 11,5 stupně nad nulou. 

Z osmnácti dlouhodobě provozovaných stanic, kde dnes padly teplotní rekordy, se deset nachází v Moravskoslezském kraji, šest ve Zlínském kraji a po jedné v Jihomoravském a Olomouckém kraji.