Sobotka ví, jak má vláda fungovat, na tahu je nyní prezident

Praha – Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka se domnívá, že poté, co v pondělí nově vznikající koalice podepíše koaliční smlouvu, je na tahu prezident. Prezident by tak podle něj měl jednat „bez zbytečného odkladu.“ Pokud by Zeman odmítl některého kandidáta na ministra, resort by dočasně vedl z pozice premiéra sám Sobotka. Šéf ČSSD ale v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) uvedl, že věří, že to nenastane. Předpokládaný premiér již plánuje personální změny na Úřadu vlády, chce mít poradce na každý resort a předpokládá, že již k 1. lednu 2015 budou ve funkci státní tajemníci na každém ministerstvu.

Původně Bohuslav Sobotka sliboval, že novou vládu bude mít na Vánoce. Z Vánoc se nakonec stali Tři králové. Bohuslav Sobotka ale oponuje, že z 31. prosince, kdy původně plánoval jít za prezidentem, se podle něj stal 3. leden. „Já jsem od začátku říkal, že mojí ambicí je přinést návrh potenciálních ministrů a návrh koaliční smlouvy prezidentovi do konce roku,“ řekl Sobotka v OVM. 

S prezidentem šéf sociální demokracie hovořil, že by se situace kolem jmenování vlády měla dokončit v horizontu měsíce ledna. „Podle mého názoru v okamžiku, kdy zítra bude podepsána koaliční smlouva, tak už koalice nemůže udělat víc pro to, aby byla připravena na sestavení nové vlády a na to, aby nová vláda získala důvěru v Poslanecké sněmovně,“ řekl v OVM Sobotka. Prezident by tak podle něj měl jednat „bez zbytečného odkladu, protože v tuto chvíli nejsou důvody, aby svoje rozhodnutí, koho jmenovat premiérem, odkládal.“

Seriál vládních vyjednávání
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Pokud by prezident jmenoval Sobotku během několika dnů, nepotřebuje šéf ČSSD čas k tomu, aby seznam ministrů sestavil, protože předběžný seznam již existuje. „Jakmile zítra podepíšeme koaliční smlouvu, je na tahu prezident,“ tvrdí Sobotka, který nečeká, že by Zeman mohl blokovat některého z navržených kandidátů. A pokud přece jen by tak prezident udělal, Sobotka se v OVM nechal slyšet, že by resort dočasně z pozice premiéra vedl sám. Odmítnutí jmenování kandidáta není důvod, aby nebyla jmenována celá vláda, uvedl pravděpodobný budoucí premiér. 

Kalousek k jednání o nové vládě:

Pro to, že Zeman ještě nejmenoval předsedu vlády, neexistuje podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska žádný zveřejnitelný důvod. Tím podle Kalouska je, „že se mu nechce“. Zeman se snaží „velmi intervenovat“ a dělat vše proto, aby mohl personální složení vlády co nejvíce ovlivnit, řekl dnes Kalousek v Partii televize Prima.

Sobotka chce poradce na každý resort

Premiér podle Sobotky potřebuje poradce pro všechny resorty. „Pokud si mám jako předseda vlády vytvářet názor na materiály, které předkládají jednotliví ministři, potřebuje premiér kvalifikovanou radu a nemůže být slepý a nemůže být v informační nevýhodě,“ vysvětluje Sobotka. Podle něj tato vize ale neznamená, že by nová vláda zvyšovala rozpočet. „Jde o to, abych měl na Úřad vlády navázané odborníky, kteří mi pomohou utvářet si svůj názor,“ dodal Sobotka.

S Augustinem ani Bellingem Sobotka na Úřadu vlády nepočítá 

Pokud by se Bohuslav Sobotka stal premiérem, dosavadní šéf Úřadu vlády Radek Augustin (SPOZ) by ve své funkci skončil. Na místo ředitele úřadu má dva kandidáty, ale jejich jména v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce neprozradil. 

Dvojkolejnost řešení české politiky vůči EU, která vznikla za Nečasovy vlády, hodlá Sobotka řešit s možným ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, protože si nemyslí, že ČR potřebuje dva evropské tajemníky. Že by zrušil funkci na Úřadu vlády, neplánuje, naopak chce ji obsadit vlastním kandidátem, kterým se má stát někdejší Sobotkův náměstek na ministerstvu financí Tomáš Prouza. Nyní je evropským tajemníkem Vojtěch Belling. „Nepřesunu evropského tajemníka na MZV, nebylo by to efektivní. Chci mít tajemníka, který nebude jenom připravovat podklady, ale bude také s jednotlivými vládami komunikovat,“ dodal Sobotka.

„Mám v tuto chvíli dva vážné kandidáty pro tuto pozici,“ uvedl Sobotka ve věci vedoucího úřadu vlády. Ani jeden z nich podle něho nemá bezpečnostní prověrku. Sobotka ale soudí, že by s jejím získáním neměl být ani u jednoho problém.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Vládní agenda: S gripeny nemá problém, služební zákon chce k 1. lednu 2015

Rusnokova vláda přenechává přicházející vládě tři zásadní rozhodnutí: o energetické koncepci České republiky, o prolomení limitů na severu Čech a o prodloužení pronájmu nadzvukových letounů Gripen. Nová vláda vidí ale závažné problémy, které se musí řešit, jinde. Sobotka v OVM poukázal zejména na naprostý rozklad situace na úřadech práce po působení TOP 09 na ministerstvu práce a sociálních věcí a na situaci ve zdravotnictví, zejména ohledně financování nemocnic po zrušení poplatku za pobyt v nemocnici. Prolomení limitů podle Sobotky není potřeba rozhodnout během několika týdnů, stačí je řešit v rámci energetické koncepce celé republiky - více o prolomení limitů. Otázku gripenů má šéf ČSSD za uzavřenou, protože stávající kontrakt tak, jak jej domluvila Rusnokova vláda, nemá problém podpořit - více o pronájmu gripenů.

Sobotka předpokládá, že do poloviny volebního období by se koalice měla shodnout na změnách ústavy. Součástí těchto změn by měly být také lhůty, jejichž neexistenci v ústavě nyní politici občas kritizují. Pravděpodobný premiér též počítá s tím, že k 1. lednu 2015 by měl být v platnosti také služební zákon, na jehož základě by nejspíš pod Úřadem vlády vzniklo Generální ředitelství státní služby. Nově jmenovaný ředitel bude mít podle Sobotky na starosti stabilitu státní správy. „Dostaneme se do systému státních tajemníků, kteří budou stát v čele odborného aparátu jednotlivých ministerstev, a tím bude zajištěn požadavek odbornosti a nezávislosti státní správy, včetně kvalifikačních předpokladů pro jednotlivé úředníky z hlediska jejich pozic,“ konstatoval Sobotka v OVM. Současně se nechal slyšet, že by už současná vláda měla podléhat omezením, jež by po schválení služební zákon stanovil: jedná se o omezení, která by chránila kompetenci, odbornost a stabilitu státní správy - více čtěte zde. 

Vydáno pod