Červíček: V palestinské rezidenci bylo 12 zbraní, ne 70

Praha - V sídle palestinského velvyslance v Praze kriminalisté podle policejního prezidenta Martina Červíčka našli 12 zbraní. Uvedl to pro server iDNES.cz. V rezidenci se nacházely jak pistole, tak i samopaly. Dosud se o počtu zbraní nalezených po výbuchu trezoru v objektu spekulovalo. Exploze ve středu zabila palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála. Podle palestinské strany nejsou nalezené zbraně ilegální.

„Potvrzuji 12 kusů zbraní. Nyní se provádí různá znalecká zkoumání z oboru genetiky a balistiky. Teprve až budou výsledky, tak zveřejníme, o jaký konkrétní druh zbraní šlo,“ uvedl Červíček. Původní informace hovořily o tom, že policie v rezidenci nalezla 70 rychlopalných zbraní. To dnes Červíček razantně odmítl.

Zbraně nebyly ilegální, tvrdí náměstek palestinského ministra

Náměstek palestinského ministra zahraničí podle agentury AP popřel, že šlo o ilegální zbraně. „Řekli jsme české straně, že tyto zbraně byly na ambasádě dlouhou dobu, která sahá až do bývalého československého režimu. Tyto zbraně buďto měly povolení, nebo to byly dary pro velvyslance,“ prohlásil.

Policie podle své mluvčí Andrey Zoulové pokračuje ve vyšetřování a zkoumá stopy zajištěné v objektu. S týmem vyšetřovatelů spolupracují i pyrotechnici a lidé z dalších útvarů, doplňují se také výslechy. „V nejbližších dnech bude probíhat série výslechů osob, které měly co do činění s tou domácností i celým objektem. Z taktických důvodů typ zajištěných zbraní nelze specifikovat dříve, než budou tyto osoby vyslechnuty,“ upřesnila Zoulová. U zbraní policie zjišťuje, jestli nebyly použity ke spáchání trestného činu na území ČR, uvedla mluvčí a doplnila, že policie zároveň zjišťuje, jak se zbraně do Česka dostaly.

Telefonát policejní mluvčí Andrey Zoulové k vyšetřování (zdroj: ČT24)

Velvyslanec zemřel po výbuchu jednoho z trezorů

Palestinský velvyslanec zemřel ve středu poté, co se zřejmě snažil otevřít jeden z trezorů. Informace o tom, který trezor vlastně vybuchl, se původně rozcházely. Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí mluvil o tom, že vybuchlý trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel. Mluvčí palestinského velvyslanectví Nabíl Fahil ale Českému rozhlasu vysvětlil, že trezory byly dva. Do toho, který vybuchl, se běžně ukládaly peníze na výplaty a denní potřeby úřadu. Mluvčí popřel, že by výbušnina byla součástí zabezpečovacího systému trezoru. O této možnosti hovořila policie.

Tělo palestinského velvyslance má podle mluvčího ambasády v pondělí večer letecky opustit Prahu a po mezipřistání v úterý přistane v jordánském Ammánu. Pohřeb se uskuteční ve středu v Ramalláhu, řekl Radiožurnálu mluvčí palestinského ministerstva zahraničí.

Podle dcery palestinského velvyslance šlo o atentát

Dcera zemřelého palestinského velvyslance Rana Džamálová tvrdí, že za smrtí jejího otce nestojí nešťastná náhoda, ale atentát. Do rezidence podle Rany nechal její otec inkriminovaný trezor převézt prostřednictvím české stěhovací firmy den před svou smrtí. Podle ní byla nálož přilepená zvenku ke spodní části trezoru (více čtěte zde). Česká policie ale úmyslný trestný čin vyloučila a explozi vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti, obdobný postoj zaujaly i palestinské úřady.

Džamál Muhammad Džamál
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Velvyslanectví má Palestina v Praze od roku 1988

  • Stálé zastoupení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) – mezinárodně uznávaná představitelka Palestinců – bylo v Praze zřízeno v březnu 1981 a v únoru 1983 bylo povýšeno na diplomatickou misi. Velvyslanectví palestinského státu je v Praze od prosince 1988 (v listopadu 1988 byl vyhlášen palestinský stát).
  • Palestinské velvyslanectví sídlilo dlouhá léta v diplomatické rezidenci v ulici Na Kazance v Praze-Troji. V roce 2003 koupili Palestinci pozemek v ulici Internacionální v Praze-Suchdole, kde začali budovat nový zastupitelský úřad. Původně měl být hotov koncem června 2013. 
  • Za čtvrt století velvyslanectví dosud v Praze působili jen tři velvyslanci. Samí Abdal Fattáh od zřízení v roce 1988 až do března 2006, pak do loňského října vedl ambasádu Muhammad Salajmí, po kterém nastoupil Džamál Muhammad Džamál. 
  • ČR byla první postkomunistickou zemí, která začala poskytovat Palestincům rozvojovou pomoc. V roce 1995 uvolnila ze státního rozpočtu tři miliony dolarů na financování dodávek agregátů pro elektrárnu v Túbásu na západním břehu Jordánu. 
  • Palestinský vůdce Jásir Arafat byl v Československu desetkrát – poprvé v roce 1975 a naposledy v dubnu 1990, kdy ho přijal prezident Václav Havel s poukazem na morální odpovědnost za vývoj na Blízkém východě. Nynější prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás byl v ČR na oficiální návštěvě v únoru 2009, kdy se setkal mimo jiné s prezidentem Václavem Klausem. 
  • Nezávislý palestinský stát nyní uznává 134 států (včetně ČR) z celkem 193 členských zemí OSN. Status Palestiny byl v listopadu 2012 po hlasování ve Valném shromáždění OSN povýšen na nečlenský pozorovatelský stát. Pro hlasovalo 138 zemí, proti bylo devět států včetně ČR (jediná členská země Evropské unie), USA či Kanady.
Vydáno pod