Zbraně na velvyslanectví? Podle Česka hrubé porušení Vídeňské úmluvy

Praha – Ministerstvo zahraničí chápe nález zbraní v sídle palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála jako hrubé porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Palestinská strana by proto měla co nejdříve a také jednoznačně vysvětlit, co zbraně na ambasádě dělaly. Resort to uvedl dnes na svém webu. Kriminalisté nalezli při vyšetřování Džamálovy smrti 12 zbraní - pistole i samopaly. Palestinský velvyslanec zemřel na Nový rok po explozi, když otevřel trezor. S ostatky diplomata dnes večer odletěl komerční letecký spoj zpět do vlasti.

Zatím není stále jasné, jak k výbuchu došlo. Policie vyloučila, že by šlo o trestný čin, velvyslancova dcera ale tvrdí, že jde o atentát. Podle ní se výbušnina mohla do trezoru dostat během stěhování věcí do palestinské rezidence. Trezor byl totiž předtím bězně používán.

Firma, která inkriminovaný trezor převážela, odmítá, že by se na velvyslancově smrti jakkoliv podílela. Její šéf Martin Soušek to řekl deníku Blesk. Podle Souška byl trezor během převozu stále pod kontrolou a u jeho stěhování byl i sám velvyslanec Džamál. „Trezor byl pod neustálou kontrolou. Po celou dobu byl zavřený,“ cituje Souškovo vyjádření zmíněný deník.

„Schránka byla o den dříve přestěhována a cestou se s ní očividně něco událo,“ myslí si Džamálova dcera. Nálož měla být prý zvenku přilepena ke spodní části trezoru. Podle Souška je to ale nesmysl; argumentuje tím, že o umístění trezoru rozhodovali přímo na místě lidé z velvyslanectví a u stěhování byl i sám ambasador. „Osobně dával instrukce k umístění většiny stěhovaných věcí v obytné části domu. Přímo nám řekl i to, kam si přeje umístit trezor,“ uvedl Soušek.

Kriminalisté úmyslný trestný čin odmítají

Police případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti. Podle dnešního vydání Mladé fronty DNES již údajně policisté také vyloučili, že trezor vybuchl hned po otevření. Deníku to řekl nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním. Dříve policie uvedla, že výbuch mohlo způsobit nástražné zařízení ve dveřích trezoru, nyní se podle MfD kriminalisté přiklánějí spíše k tomu, že velvyslanec sám neodborně manipuloval s výbušninou.

Tělo palestinského velvyslance dnes večer kolem 21:30 letecky opustilo Prahu a po mezipřistání bude v úterý přepraveno do jordánského Ammánu. Repatriaci těla provedou komerční linky. Pohřeb se uskuteční ve středu v Ramalláhu.

Vydáno pod