Výplaty dávek: Úřady si stahují potřebná data. Jak dál, je na právnících

Praha - Jednání právníků ministerstva práce a společnosti Fujitsu Technology Solutions ohledně systému pro vyplácení dávek zatím žádný výsledek nepřineslo. Pokračovat se bude zítra. Firma vypnula na začátku roku systém pro vyplácení sociálních dávek a úředníci se vrátili ke starému programu. Díky tomu ale neměli přístup k aktuálním datům. Ministerstvo tvrdí, že společnost jednala jednostranně a že pokračování provozu umožňuje dodatek ke smlouvě. Fujitsu od pátku alespoň umožnilo stahování dat za listopad a prosinec. Úřady práce slibují, že se dávky dostanou k lidem včas.

„Počítáme s jedinou variantou: že dodržíme zákonné lhůty a že klienti v těchto lhůtách své dávky dostanou,“ slibuje Kateřina Beránková, mluvčí generálního ředitelství Úradu práce. Na některých úřadech se dnes sice tvoří fronty, to ale souvisí spíše se začátkem roku a příchodem nových nezaměstnaných na úřad. Lidé se také chodí informovat dopředu, jak to s dávkami bude. „Zatím nejsme nikde v prodlení, máme všechny předpoklady k tomu, abychom dávky mohli zpracovat a vyplatit,“ dodala generální ředitelka úřadu Marie Bílková.  

Podle Bílkové už je na staronový systém přeškoleno k dnešnímu dni 350 pracovníků. Úřad zvládnu proškolit až tři tisíce lidí, nebude to ale zřejmě potřeba - systém od firmy OKsystem je podle ředitelky uživatelsky přívětivý. Zaměstnanci s ním pracovali do konce roku 2011 pracovali, než se přešlo na systém od Fujitsu. 

Fujitsu systém vypnulo na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu, který úřadům práce loni v únoru zakázal používat. Podle něj totiž ministerstva vnitra a práce porušila zákon o veřejných zakázkách. Resort práce totiž nevybral dodavatele systému v tendru, ale připojil se jen k rámcové smlouvě vnitra s firmou Fujitsu. Smlouvu uzavřel někdejší ministr Jaromír Drábek a jeho první náměstek Vladimír Šiška. Ministerstva se odvolávala, konečný verdikt padl 18. prosince a začal platit o deset dní později.

Fujitsu podala námitku, obrátila se i na soud a žádá odklad zákazu do soudního verdiktu. Ministerstvo práce chtělo původně podepsat smlouvu o pokračování provozu s jedním z dodavatelů společnosti Fujitsu Technology Solutions, a to s firmou Vítkovice IT Solutions. Fujitsu proti tomu měla námitky, nechala systém vypnout. Resort se tak zatím plně vrací k původnímu dodavateli, kterým je OKsystem.