Únos disidenta Placáka není promlčený, rozhodl Nejvyšší soud

Brno - Případ násilí na bývalém disidentovi Petru Placákovi není promlčený. Nejvyšší soud proto zrušil zprošťující rozsudek nad třemi bývalými příslušníky komunistické Státní bezpečnosti (StB), kteří podle obžaloby v červnu 1989 Placáka unesli a zbili. Případ znovu projedná odvolací Městský soud v Praze.

Podle Nejvyššího soudu nelze promlčecí dobu počítat od spáchání činu, ale až od konce roku 1989. Kvůli tomu se na případ vztáhne také ustanovení trestního zákona, které v roce 1999 obecně prodloužilo promlčecí dobu. 

NS zároveň upozornil na charakter předlistopadového režimu, který toleroval kriminální postupy v údajném politickém a státním zájmu. „Není sporu o tom, že v uvedené době absentovala vůle, snaha a ochota státu určité trestné činy stíhat,“ stojí v usnesení senátu s předsedou Michalem Miklášem.   

Obvodní soud pro Prahu 7 původně dvěma bývalým příslušníkům StB uložil nepodmíněné tresty. Antonína Prchala a Ladislava Irovského, kteří údajně Placáka bili, poslal na 1,5 roku a jeden rok do vězení, řidič Pavel Vrbický pak odešel s podmíněným trestem. Odvolací senát sice později rozhodl, že trestný čin je promlčený. Nejvyšší státní zastupitelství však proti tomu úspěšně podalo dovolání k NS. 

Muži podle obžaloby tehdy pětadvacetiletého Placáka unesli, když spolu s dalšími zhruba 30 lidmi protestoval proti kácení stromů v pražské Stromovce. Čtyři příslušníci StB ho odvedli do auta a odvezli do lesů poblíž Křivoklátu na Rakovnicku. Placák už dříve u soudu popsal, že tři z nich ho začali mlátit. Údajně dostal několik ran do břicha i kopanců do hlavy. Následně mu muži vzali doklady a nechali ho v lese.

Vydáno pod