Psí hrdina: Zranila ho raketa v Afghánistánu, teď ho ocenil Picek

Praha - Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek symbolicky ocenil vojenského psa, který byl vážně zraněn během mise v Afghánistánu. Čtyřletý Athos z Centra vojenské kynologie v Grabštejně od něj dostal speciální obojek s věnováním a věnec z klobás. Podle statistik je to teprve druhý český pes, který se na zahraniční misi zranil.

Athos je německý ovčák speciálně vycvičený na hledání výbušnin. Od malička se o něj stará Rostislav Bartončík. Spolu byli také na misi v afghánském Lógaru, kde Athose vážně zranila povstalecká raketa. Ta vybuchla přímo v jeho kotci. „Měl silné krvácení v oblasti zad, chybí mu tam asi 15 centimetrů kosti. Měl také porušenou močovou trubici a v sobě úlomky střepin,“ vylíčil Bartončík. Jednu střepinu má pes nadále ve stehně. Lékaři ji tam nechali, aby mu neporušili šlachy a vazy.

Život Athosovi zachránili lidští lékaři z USA

Těžce zraněnému Athosovi zachránili život přímo v Afghánistánu američtí vojenští lékaři. „Dávala se mu jedna transfúze krve za druhou, američtí psovodi tam vodili své psy, kteří dávali krev,“ vzpomíná psovod Bartončík. I přes rychlý zásah ale lékaři Athosovi moc šancí nedávali. Další dvě těžké operace však zvládl.

Armáda Spojených států také zařídila jeho převoz domů. Američané totiž nedělají rozdíl mezi zraněným vojákem a zraněným psem. Athos je pro ně válečný veterán. „O toho psa bylo postaráno stejně kvalitně a dobře, tak jako o jiného vojáka,“ poznamenal Picek. Pes od Picka dostal plaketu s velkou buvolí kostí a kožený obojek s oceňujícím textem a podpisem ministra. „Starý obojek mu sundám a tento bude nosit,“ dodal Athosův psovod.

Athos po zranění získal postavení válečného veterána a má sníženou zdravotní klasifikaci. Po zranění se stále zotavuje. O tom, jestli se vrátí zpátky do služby, se rozhodne v polovině letošního roku. „V lednu proběhne další větší vyšetření a pak se rozhodne, zda půjde na půl roku do stejné zátěže jako před Afghánistánem. Když nezačne kulhat a nebude mít žádný jiný zdravotní problém, tak by se mohl vrátit do služby,“ dodal Bartončík.

Ministr obrany v demisi symbolicky ocenil vojenského psa (zdroj: ČT24)
Vydáno pod