Majitelé sanitek varují před kolapsem

Praha - Majitelé sanitek, které zajišťují převoz pacientů, se bouří proti cenám, za které mají jezdit v letošním roce. Tvrdí, že podle nové úhradové vyhlášky nebudou dostávat od pojišťoven dost peněz na pohonné hmoty. Jejich asociace dokonce varuje před kolapsem převozu pacientů. Má to ohrozit provoz tří tisíc sanitek.

Soukromí zdravotníci zajišťují až sedmdesát procent všech přeprav pacientů. Pro ty, co se nemůžou dobře hýbat, jsou nepostradatelní. Zdravotní přepravci teď tvrdí, že kvůli nové úhradové vyhlášce hrozí, že nebudou moct poskytovat služby v plném rozsahu a pacienti nedostanou to, na co mají nárok.

Podle asociace zdravotních přepravců jim budou zdravotní pojišťovny vyplácet za pohonné hmoty částku jako před dvěma lety. „Pro nás je to cena pohonných hmot dvacet devět korun padesát haléřů,“ upřesnila členka vedení asociace dopravců Jaroslava Pavlíková. Přitom ještě loňský rok dostávali za litr nafty třicet čtyři korun šedesát haléřů. Pro novou úhradovou vyhlášku je ale referenčním rokem rok 2012.

„Pokud se dopravci chtějí domluvit s pojišťovnami, tak to je na jejich dohodě a pak jde úhradová vyhláška stranou,“ upozornila ale mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. Přesně toho přitom chtějí dopravci dosáhnout.

Dokud tak nebudou úhrady vyřešené, odmítají podepsat dodatky ke smlouvám pro letošek. Právě ty totiž obsahují výši plateb za pohonné hmoty. VZP se jednání nebrání.

Majitelé sanitek varují před kolapsem (zdroj: ČT24)

Koalice soukromých lékařů píše poslancům kvůli poplatkům pacientů

Koalice soukromých lékařů, která sdružuje 20 000 lékařů v ambulancích, žádá v otevřeném dopise poslance a poslankyně, aby buď zabránili zrušení regulačních poplatků v ambulancích, nebo zajistili, aby třicetikorunové poplatky byly lékařům v platbách od pojišťoven kompenzovány.

Poplatky v ambulancích a lékárnách chce k 1. lednu 2015 zrušit vznikající koaliční vláda s tím, že výpadek příjmů od pacientů nahradí ambulancím vyšší platby od pojišťoven. V otevřeném dopise šéfové pěti lékařských sdružení zapojených do Koalice soukromých lékařů připomínají, že když byly poplatky v roce 2008 zavedeny, byly ambulancím sníženy úhrady, nebo se zastavil jejich růst.

Pokud by pro poslance jedinou průchodnou variantou mělo být zrušení poplatků, žádají ambulantní lékaři, aby současně s jejich zrušením vyšla novela seznamu výkonů. Čtyři výkony, které se týkají výběru poplatků, by měly v novele být nahrazeny signálním kódem s hodnotou minimálně 30 korun. Novelizovat by se měla také úhradová vyhláška, měla by se do ní doplnit formulace, že nový signální kód plně hradí zdravotní pojišťovny, to znamená, že ho nebudou omezovat žádnými limity a úhradovými vzorci.

Vydáno pod