Dienstbier: Vzdát se působení ve vládě by bylo zbabělé

Praha – Prezident Miloš Zeman má připomínky k několika kandidátům na ministry vznikající vlády. Jeden z nich, aspirant na post ministra pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), odmítl možnost vzdát se kandidatury, aby případně odblokoval situaci. Považoval by to za zbabělé. Zemana také vyzval, ať svoje výhrady sdělí veřejně, aby mohli dotčení nějakým způsobem reagovat.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Pokud nejsou ústavní nebo zákonné překážky, má prezident povinnost ministry jmenovat – a takové překážky u sebe ani ostatních nevidím,“ uvedl v pořadu ČT24 Hyde Park Dienstbier. Pokud se ministrem skutečně stane, ponechá si i senátorský mandát. „Nevidím v tom problém,“ řekl s tím, že podle zákona by pobíral jen plat člena vlády, a ne i plat senátora.

Dienstbier je znám jako Zemanův kritik; mimo jiné o něm řekl, že je napojen na pražské mafiánské prostředí, a jeho stranu nazval lobbistickou skupinou. Ale ani prezident se netajil výhradami vůči Dienstbierově osobě. „Nemyslím si, že jsou naše osobní vztahy z hlediska ustavení vlády důležité. Prezident i potenciální ministři mají být profesionálové a nemají se ohlížet na osobní vztahy. Mají spolu umět komunikovat bez toho, jestli se mají, nebo nemají rádi,“ myslí si Dienstbier.

Senátor není jediný, kdo může u prezidenta „narazit“. Už dříve se nechal Zeman slyšet, že by nejmenoval ministrem obrany Martina Stropnického (ANO), otazníky visí třeba i nad Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), který by měl vést ministerstvo zahraničí. V případě Andreje Babiše (ANO), který má mít na starost finance, zase Zeman žádá, aby sněmovna projednala v prvním čtení návrh novely služebního zákona (více čtěte zde). 

Rusnok se stal premiérem, aniž by měl podporu nebo ministry

Podle Dienstbiera prezident vznik vlády zbytečně zdržuje – měl prý jmenovat premiéra už před měsícem, kdy proběhla ustavující schůze sněmovny a deklarovalo se rozložení politických sil. „Jiří Rusnok byl jmenován celkem okamžitě, v situaci, kdy neměl zajištěn ani jeden hlas v Poslanecké sněmovně a kdy nebylo známo ani jedno jméno ministra jeho budoucí vlády,“ podotkl Dienstbier s tím, že koalice ČSSD, ANO a lidovců disponuje většinou 111 hlasů. „Jakýkoliv odklad je naprosto nepřijatelný, je to i neúcta vůči lidem, kteří šli volit,“ dodal.

Pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přinese v pátek Zemanovi podepsanou koaliční smlouvu. Dienstbier vyjádřil naději, že by si Sobotka mohl z Hradu odnést jmenování premiérem, jako pravděpodobnější se jeví možnost, že Zeman řekne termín, kdy tak učiní.