Ministryně Benešová zasáhla ve prospěch Tykače v kauze CS Fondy

Praha - Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová podala k Nejvyššímu soudu stížnost ve prospěch miliardáře Pavla Tykače. Pokud jí soud vyhoví, bude Tykačovo stíhání v kauze vytunelovaných CS Fondů definitivně zastaveno, uvedl deník Právo. Benešová argumentuje tím, že vrchní soud, který potvrdil obnovu Tykačova stíhání, se neseznámil s posudky zpochybňujícími svědka proti Tykačovi.

Trestní stíhání bylo znovu zahájeno loni v lednu. Obnovu případu navrhl státní zástupce s tím, že se objevily nové důkazy. Tento krok potvrdil Vrchí soud. Následující stížnost Pavla Tykače proti postupu justice pak v červenci zamítli ústavní soudci.

Nejnovější krok ministryně v demisi Benešové by mohl vést k úplnému zastavení případu.Lhůta pro obnovení Tykačova stíhání totiž uplynula loni v únoru.

Tiskový mluvčí Pavla Tykače Jan Chudomel uvedl, že podstatou stížnosti ministerstva spravedlnosti je fakt, že byl porušen zákon. Soud se podle něj nezabýval klíčovým důkazem, který jednoznačně prokazuje nevinu Pavla Tykače. 

Z vyjádření Benešové ale vyplynulo, že je k osudu stížnosti spíše skeptická. „Moc si od toho neslibuji, je to jenom v důsledku právní čistoty, aby bylo zákonu učiněno zadost,“ řekla deníku. Stížnost prý podala 30. prosince. Odmítla také, že by Tykačovi chtěla nějak pomoci. „Pana Tykače osobně vůbec neznám, takže mi na něm rozhodně nijak nezáleží,“ dodala.

Trestní stíhání zastaveno již jednou zastaveno

Tykač čelil kvůli CS Fondům obvinění už mezi lety 2006 a 2008, stíhání bylo ale zastaveno. Zpochybňovaná transakce se odehrála v roce 1997, šlo o převod majetku CS Fondů v hodnotě přes 1,23 miliardy korun. CS Fondy počátkem roku 1997 ovládala prostřednictvím správcovské firmy skupina Motoinvest. Tykač podezření opakovaně popřel, tvrdil, že je obětí vydírání.

Kauzu znovu otevřel kontroverzní podnikatel František Bušek, dříve známý pod jménem Chobot, který oznámil, že Tykačovi pomáhal CS Fondy vytunelovat. Bušek hovořil před soudy opakovaně - nehrozí mu totiž trestní stíhání, protože ve vztahu k němu je případ promlčený. Při loňském jednání o obnovení Tykačova stíhání popisoval svou údajnou roli v zamaskování nelegálních pohybů peněz a to, jak prý Tykač vše organizoval. Tykač jeho výpověď označil za lživou. Podle advokáta je za Buškovou výpovědí snaha skupiny lidí Tykače zničit. Dalším svědkem byl muž z Německa, který vypověděl, že se podílel na správě peněz vyvedených z CS Fondů do zahraničí. Také v jeho případě je případný trestný čin promlčený. Tykač i jeho označil za nevěrohodného, prý ho nikdy neviděl.

V roce 1997 byl ze tří fondů převeden majetek v hodnotě 1,23 miliardy korun na účet makléřské společnosti Umana. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze byly odčerpány z Plzeňské banky, která byla depozitářem fondu. Peníze se už zpátky získat nepodařilo, většina skončila na účtech v zámoří. CS Fondy do února 1997 ovládala Tykačova finanční skupina Motoinvest. Soudy již v minulosti uložily za vytunelování CS Fondů čtyřem mužům nepodmíněné tresty.