Profesory bude jmenovat předseda Senátu, schválila vláda

Praha – Vláda v demisi schválila novelu, která má změnit způsob jmenování profesorů. Podle ministra školství Dalibora Štyse by měl profesory nově místo prezidenta jmenovat předseda Senátu. To již dříve rektoři ostře odmítli. Dnes vládu vyzvali, aby novelu nepřijímala ve spěchu. Převedení pravomoci podle nich porušuje zákon o vysokých školách. Novela teď míří k projednání do sněmovny.

Na tom, že by profesory nově jmenoval předseda Senátu, se podle Štyse shodli v úterý na společném obědě prezident Miloš Zeman s šéfy obou parlamentních komor. Šéfem Senátu je v současnosti Milan Štěch (ČSSD). Ještě v pondělí přitom ministerstvo školství počítalo s podobou novely, podle níž by profesory veřejných a soukromých vysokých škol jmenoval ministr školství a profesory Univerzity obrany ministr obrany. Premiér Jiří Rusnok po jednání řekl, že vláda chtěla odblokovat proces jmenování profesorů.

Českou konferenci rektorů informace o tom, že by jmenování mělo přejít na šéfa Senátu, „krajně rozhořčily“. „Takový postup zásadně odmítáme, protože je tak porušen vysokoškolský zákon, který ukládá ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy povinnost projednat důležité návrhy s reprezentacemi vysokých škol. Rektoři opakovaně žádají vládu, aby případná novela vysokoškolského zákona ohledně jmenování profesorů nebyla přijímána ve spěchu, ad hoc a bez zvážení širšího legislativního kontextu,“ stojí v dnešním prohlášení konference.

Jiří Rusnok, předseda vlády v demisi:

„My tam nějaký návrh dáme, ale chápu, že to je věc politická. Ať se rozhodne v Poslanecké sněmovně a v Senátu, není problém, aby se to v průběhu vyjednávání upravilo podle politické většiny.“

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Jestliže se chce současný prezident republiky této pravomoci vzdát, tak bychom měli hledat jiné možné řešení. Profesory může jmenovat ministr školství, nebo předseda senátu. Obě varianty jsou možné. Nesouhlasíme s možností, že by profesory mohly jmenovat jednotlivé školy, protože by to dříve či později vedlo k rozvolnění kritérií pro jmenování profesorů a titul by ve společnosti devalvoval.“

Milan Štěch, předseda senátu:

„Můj názor je, že by profesory měl jmenovat prezident, což on nechce. V ústavě to není, je to v zákoně, proto se vláda bude jeho změnou zabývat. Je procesní chybou, že vláda změnu v demisi nekonzultovala s vysokými školami. Věřím, že poslanecká sněmovna bude rektory kontaktovat. Za sebe a senát říkám, že pokud návrh dojde až k nám, a to v jakékoliv podobě, budeme změny s představiteli rektorů konzultovat. Senát se o jmenování profesorů nehlásí, ale pokud se na tom všichni shodnou, vytvoří důstojné prostředí, které je pro jmenování vhodné.“

Problém odstartovala kauza Martina C. Putny

Miloš Zeman se pravomoci vzdal po vlně protestů, která se zvedla, když nechtěl jmenovat profesorem Martina C. Putnu, oficiálně kvůli jeho vystupování na pochodu homosexuálů Prague Pride. Putna držel v rukou tabuli s nápisem „Katolické buzny zdraví Bátoru“. Bývalý předseda konzervativního hnutí D.O.S.T. a někdejší úředník na ministerstvu školství Ladislav Bátora vyvolal před dvěma lety pozornost svým nesouhlasem s přehlídkou homosexuálů.

Miloš Zeman jmenoval nové profesory
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

VŠ: Proč měnit způsob jmenování jen proto, že se do toho Zemanovi nechce?

Proti novele už vysoké školy vystoupily i dříve. Nelíbí se jim, že by se měl způsob jmenování měnit jen proto, že Miloš Zeman tuto funkci vykonávat nechce. Akademikům vadí i to, že novela má být schvalována samostatně, a ne jako součást chystaného vysokoškolského zákona. Jmenování profesorů prezidentem navíc mělo podle Rady vysokých škol větší vážnost a symboliku. Rektorům rovněž vadí, že o udělení nejvyššího akademického titulu by měl rozhodovat stranický ministr místo nadstranické hlavy státu. 

  • „Na jedné straně máme platný zákon, na druhé straně ho pan prezident ignoruje. Měla by to být výrazně systémovější změna, jde o koncepci toho, jak rektory jmenovat,“ uvedl rektor Vysoké školy chemicko-technologické Karel Melzoch.

Kvůli tomu, že novela dosud nebyla schválena, odložilo ministerstvo také tradiční podzimní jmenování profesorů. Zhruba osmdesát akademiků tak na své jmenování stále čeká. Profesory v minulosti jmenoval prezident zhruba dvakrát do roka, většinou na jaře a na podzim.