Červíček: Pecina mě odvolal, protože jsem chtěl vést policii autonomně

Praha – Odvolaný šéf policie Martin Červíček považuje své odvolání za výsledek sporu s ministrem vnitra v demisi Martinem Pecinou o to, zda má policii řídit její ředitel autonomně, nebo se má řídit ministrovými názory. Proces svého odvolání považuje za absurdní, jde podle něj o porušení dosavadní policejní praxe. Zopakoval, že se bude bránit právní cestou. V dalších dnech se chystá čerpat dovolenou, o kompetentnosti Petra Lessyho v čele policie nijak nepochybuje. Sám Pecina odmítá jako důvod Červíčkova odvolání výhrady k jeho práci. Půl roku se mu nic nestalo, i když nikoho neodvolal, kroutí hlavou nad údajným sporem o personálních otázkách. Pravděpodobný Pecinův nástupce ve funkci ministra vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by mohl být tím, kdo rozhodne o rozkladu, který se chystá Červíček podat. Pro ČT nevyloučil, že by mohla nastat situace, kdy bude muset nyní odvolaného policejního ředitele znovu jmenovat do čela policie.

„Jde o vyústění našich pohledů na to, zda má být policie řízena policejním prezidentem, nebo jestli má víc poslouchat názory mimo policii, které jsou například prezentovány ministrem vnitra,“ naznačil Červíček skutečný důvod svého odvolání. Odvolaný první muž policie připomněl, že za dobré vedení policie byl samotným Pecinou odměněn i povýšen. „Vše se změnilo na začátku prosince, kdy tady vygradovaly pohledy na principy, kterými se má řídit policejní prezident ČR,“ dodal.

Červíček prý nevyhověl tlaku na změny na pozicích krajských policejních ředitelů. „Myslím, že kámen úrazu je v rozdílném pohledu na to, jak má fungovat protikorupční útvar, a jestli je to spojeno s osobou pana ředitele,“ posteskl si Červíček, ale dál se celé věci odmítl věnovat. Že se neshodují na personálních otázkách v řízení některých útvarů, přiznal v minulých dnech i sám Pecina. „Já jsem mu vytýkal mnoho věcí, od toho jsem jeho nadřízený,“ připustil.

„Poté, co ministr způsobil problém dvou policejních prezidentů a zjistil můj odmítavý postoj, velmi rychle zahájil přezkumné řízení. Neodůvodněně,“ uvedl Červíček s tím, že trvalo týden, než řízení dostatečně odůvodnil Červíčkovu právnímu zástupci. Celou věc podle odvolaného policejního šéfa doprovázela účelovost a „nebyla ani dodržena litera zákona“.

Závěry komise považuje Červíček za absurdní

Skutečnost, že závěry komise mluví o zvláštní chybě v odvolání Červíčka z pozice náměstka předtím, než byl jmenován policejním prezidentem, mu připadá absurdní. „Mám pocit, že s ohledem na některé okolnosti vůbec nejde o zákonnost,“ prohlásil. Pozastavil se nad řečnickou otázkou, zda účelovost odvolání může způsobit dosud praktikované postupy u policie.

Petr Lessy a Martin Červíček (archivní foto)
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Čerstvě odvolanému policejnímu prezidentovi chtěl uvolnit své místo dosavadní zástupce šéfa policie pro trestní řízení Václav Kučera, hodlal se stáhnout o úroveň níž, zpět na post ředitele středočeské policie. Jde prý o vzájemnou domluvu obou důstojníků z počátku ledna. Červíček ale dnes potvrdil, že Kučera na místě náměstka zůstává. „Jediný, kdo bude nadále náměstkem, je pan Kučera, domluvil jsem se s panem plukovníkem Lessym na čerpání dovolené. Domluvili jsme se i na nějaké další formě spolupráce,“ prohlásil Červíček. Podle svých slov nepovažuje za užitečné, aby nyní přebíral agendu důležitých kauz, v jejichž běhu je Kučera dlouhodobě zasvěcen.

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina včera zrušil jmenování Martina Červíčka do čela policie. Podle jeho názoru nebyl policejním prezidentem jmenován v souladu se zákonem. Pecina tímto krokem vyřešil zhruba měsíc trvající dvojvládí v čele policie, jediným policejním prezidentem tak zůstává Petr Lessy. Lessy řekl, že novému ministrovi vnitra nabídne po ustavení nové vlády rezignaci.

Odvolaný policejní prezident Martin Červíček: „Je nutné říci, že jediným policejním prezidentem je Petr Lessy. je to velmi zkušený policista, který si uvědomuje svou roli. Nepochybuji, že by tu nyní nefungoval nějaký základní mechanismus řízení policie, to v žádném případě. Jen myslím, že tento příběh je velmi nebezpečný precedens do budoucna.“

Pecina: Reagoval jsem jen na pravomocný rozsudek, který očistil Lessyho

Pecina se rozhodl po rozhodnutí poradní komise, která ministrovi doporučila zrušit jmenování Martina Červíčka, protože byl podle ní jmenován neoprávněně. Podle komise neměl Červíčka po obvinění Lessyho v srpnu 2012 odvolat z pozice náměstka policejního prezidenta tehdejší ministr vnitra Jan Kubice, ale další z Lessyho náměstků Pavel Osvald. Práci Pecinovy komise kritizoval Červíčkův advokát; její postup je prý nestandardní a poukázal na to, že v ní jsou Pecinovi přímí podřízení.

Po jednání vlády ministr v demisi zareagoval na slova Martina Červíčka zdůrazněním toho, že řízení rozjel pouze v důsledku soudního rozhodnutí, které osvobodilo Petra Lessyho. „Naprostá většina odborníků mi sdělila, že nemohu konat jinak, a ta situace nesnese dlouhého prodlení,“ podotkl ke svému postupu. Když prý vrátil Lessyho do funkce, protože musel, vystoupil Červíček s tvrzením o personálních sporech. To prý pro něj byl blesk z čistého nebe.

Pokud o sporu bude rozhodovat Chovanec, celou věc chce důkladně prošetřit

„Nemyslím si, že původcem celé situace jsou pan Červíček nebo pan Lessy. Vznikl v minulosti za vlád pana Kubiceho a jiných pravicových politiků, dnes je to tvrzení pana Červíčka, které se bude jen těžko dokazovat. Samozřejmě může o jeho názoru definitivně rozhodnout soud,“ komentoval pro Českou televizi Červíčkovo dnešní vyjádření pravděpodobný ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj má mít policie jiné starosti, než řešit dvojvládí na policejním prezidiu.

Milan Chovanec
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Pro Chovance představují novinku Červíčkova slova o tom, že ministrova poradní komise neměla všechny dokumenty a všechny důkazy, které poskytoval. Sám pravděpodobný ministr nepovažuje složení komise za šťastné, především se pozastavil nad tím, že v ní zasedli ministrovi přímí podřízení. „Pokud je pravda, co říká pan Červíček o účelovosti svého odvolání, vidím to jako velký problém. Pan Pecina je zodpovědný za své kroky a bude-li zjištěno, že jednal nezákonně, budou proti němu vyvozeny důsledky. Zatím je to pouze tvrzení jedné ze strany sporu,“ soudí pravděpodobný Pecinův nástupce, jemuž může spadnout do klína rozhodování o rozkladu, který chce Červíček do rukou ministra vnitra podat.

Pecina prý chce skrze Lessyho prosadit personální změny

Krok Martina Peciny vyvolal kritiku u části policejních odborů i šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. „Tato vláda nemá důvěru Poslanecké sněmovny, a navíc je v demisi. Já jsem přesvědčen, že vláda v této situaci by neměla přijímat nějaká důležitá rozhodnutí, včetně těch personálních,“ komentoval krok ministra v demisi včera Sobotka.