Za vynášení informací půjde elitní policista na 8 let za mříže

Brno - Zlínský soud vynesl rozsudek nad dvojicí bývalých policistů, kteří podle žalobce přijímali úplatky za prodej informací do „podsvětí“. Mariana Hanáka, který dříve pracoval jako detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), soud poslal na osm let do vězení. Kromě toho musí ještě zaplatit 2,5 milionu korun. Někdejší policistka zlínského oddělení hospodářské kriminality Hana Čouková vyvázla s podmínkou.

Případ vynášení informací elitním policistou považuje státní zástupce Roman Kafka za jednu z největších korupčních kauz na Moravě. Hanák podle něj mařil trestní řízení a přijímal úplatky. „Soud považuje toto jednání za vysoce společensky nebezpečné, protože policie by měla být ten orgán, o kterém občané nemají žádných pochybností,“ vysvětlil přísný trest zlínský soudce Radomír Koudela.

Sám Marian Hanák před soudem vypovídat odmítl, svou vinu ale popřel. Celý případ označil za vykonstruovaný. Jeho kolegyně Hana Čouková pouze uvedla, že veškeré informace předávala výhradně v rámci služební povinnosti. Soud ji za to potrestal podmínečným trestem na 10 měsíců s odkladem na 3 roky.

Spis za sedm milionů

Případ se táhl od roku 2007. Tehdy měli například odsouzení expolicisté žádat od kroměřížského podnikatele Radomíra Vybírala sedm milionů korun za to, že mu opatří trestní spis týkající se jeho syna.

„Pan Hanák mi řekl, že na mého syna je trestní oznámení ohledně organizování úkladné vraždy. Řekl, že syna z toho může vysekat, že mi ukáže trestní spis. Měl jsem o syna strach. V lese u Zářičí u Chropyně mi pan Hanák předal část spisu a já jsem mu dal 700 tisíc korun,“ vypověděl Vybíral. K předání dalších částí spisu údajně nedošlo. Dalších 600 tisíc korun ale podnikatel zaplatil za informace o připravovaných domovních prohlídkách.

O případu hovoří zlínský soudce Radomír Koudela (zdroj: ČT24)

Podle obžaloby si informace od úplatných policistů nechal získávat i podnikatel Jan Švédík z Bruntálska, který si objednal například lustraci telefonních čísel nebo odposlechy. Po Hanákovi chtěl, aby zjistil, zda se policie zajímá o některé jeho známé. Oba podnikatelé trestnou činnost doznali a podle Kafky ji pomohli i objasnit.

Vyšetřovatelé nicméně poslali oba podnikatele před soud. Obvinili je z podplácení se sazbou jeden rok až pět let vězení. Soud dnes u Švédíka vzhledem k jeho předchozím odsouzením upustil od dalšího trestu, případ Vybírala již minulý týden vyloučil k samostatnému projednání. Švédík je ve vězení, kde si odpykává sedm let a deset měsíců za krácení daně při obchodech s kovy. Vybíral je ve vazbě. Ostravský soud ho loni poslal na 11 let za mříže za machinace s DPH. Muž se odvolal, vrchní soud zatím nerozhodl.

Hanákův bývalý obhájce hovoří o mstě

U soudu se za Hanáka postavil například jeho bývalý dluoholetý obhájce Josef Kapušňák. Ten minulý týden u soudu vypověděl, že trestní řízení je mstou Hanákovi ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Snažili se ho neúspěšně dostat 14 let na každé maličkosti,“ řekl Kapušňák, který u zlínského okresního soudu sám čelí obžalobě z vydírání policisty. Státní zástupce Roman Kafka prohlásil, že inspekce na trestní věci pracovala pečlivě a proces podle něj zmanipulovaný není.

Marian Hanák byl už v minulosti zatčen, když spolu s dalšími komplici obchodoval se železným šrotem. Uprchl proto na Slovensko, kde jej muži zákona dopadli.