Jurečka se Zemana nebojí

Praha - Prezident Miloš Zeman se v pátek sejde s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a očekává se, že se také vyjádří ke jménům jednotlivých kandidátů na ministry. „Já osobně očekávám, že pokud pan prezident určil jako hlavní kritérium odbornost, tak v mém případě, pokud si prostuduje můj životopis, by problém mít neměl,“ řekl ve středečním Interview Daniely Drtinové 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka.

Kromě práce politika se Jurečka stará o rodinnou farmu, na které hospodaří. Působil také v několika agrochemických společnostech. „Pohyboval jsem se v zemědělství od dětství, mám vystudovanou střední i vysokou zemědělskou školu a v agrární oblasti působím jak z té praktické, tak i komerční stránky,“ dodal Jurečka.

Jeho ministerskou nominaci ale kritizoval například prezident agrární komory Jan Veleba. Jurečka podle něj například nebyl v Bruselu, když se dojednávala společná zemědělská politika. Se šéfem agrární komory prý Jurečka již hovořil a rozdílné názory na některé zemědělské problémy si vyjasnili. Veleba neskrýval obavy, že by Jurečka pokračoval v politice ODS, která podle něj k zájmům většiny členů agrární komory vstřícná nebyla - především pak k velkým vlastníkům a družstevníkům. Jurečka ale poukázal na to, že pracoval nejen v malých zemědělských firmách, ale i ve velkých podnicích.

Marian Jurečka – ministerstvo zemědělství
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK

Výroky o Zemanově „virózy“ podle Jurečky překážkou nebudou

Jurečkovu kandidaturu může údajně ohrozit ještě další fakt. Podle zákulisních náznaků by proti němu prezident mohl protestovat spíše z osobních důvodů. Aspirant na ministra zemědělství totiž jízlivě komentoval aféru prezidentovy „virózy“. „Jsou chvíle, kdy si politik nemůže dovolit přivodit virózu a namazat se jako ruský mužik,“ řekl před časem Jurečka na adresu nejisté chůze prezidenta při odemykání korunovačních klenotů. Podle vysvětlení Hradu byl za vrávoráním prezidenta jeho zdravotní stav a bolavá noha.

„Jako vážnou překážku jsem to nezaznamenal. Samozřejmě, že to panu prezidentovi vadí,“ hodnotil svůj výrok zpětně Jurečka. „Já se snažím věci, které si myslím, nejen říkat, ale i dělat,“ dodal místopředseda KDU-ČSL, který svých slov nelituje a svou nominaci nepovažuje za provokaci hlavy státu.  

Jestli vláda vydrží po celé své funkční období, si Jurečka netroufá odhadovat, uvedl ale, že by byl rád, kdyby v případě nutnosti byla KDU-ČSL schopná z vlády odejít. „Není důležité umět do vlády vstoupit, ale umět, když je potřeba, také odejít,“ řekl.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Předpoklady, jako je odbornost či kvalifikace, ústava pro kandidáty na ministry nestanoví,“ upozornil děkan Právnické fakulty UK Aleš Gerloch.