Řidiči loni způsobili při nehodách škody za pět miliard

Praha – Škody při nehodách v roce 2013 se vyšplhaly až na 5 miliard korun. Celkově zemřelo na silnicích 583 lidí, o 98 méně než rok předešlý. Mírný optimismus smutným číslům dodává fakt, že jde o nejnižší počet usmrcených od roku 1961 a zároveň vůbec poprvé počet obětí klesl pod 600. Šéf dopravní policie Tomáš Lerch by v příštím roce rád snížil počet usmrcených na českých silnicích pod číslo 550.

Meziročně klesl i počet těžce raněných o 7 procent, což znamená nejlepší číslo od roku 1990. Celkem se za loňský rok stalo asi 85 tisíc nehod, při kterých se těžce zranilo přes 2 700 lidí, lehce pak 22,5 tisíce. Nejčastěji stojí za nehodami nedostatečná pozornost řízení vozidla a příliš vysoká rychlost.

Za vykřičník považuje Lerch zhruba pětinu všech nehod, která padá na vrub řidičům s praxí kratší než pět let. Má v úmyslu zaměřit se na jejich vzdělávání. „My už dlouhodobě spolupracujeme s ministerstvem dopravy na úpravě stávající legislativy ve vztahu k řidičům, kteří začínají. Myslím si, že tato čísla dokazují, že není čas to odkládat,“ prohlásil.

V hlavě mu leží i stále se zvyšující počet řidičů za volantem pod vlivem drog, naproti tomu je rád, že na sedadlo řidiče usedá méně opilých. „Alarmující je však číslo týkající se hladin. U dvou třetin nehod, které se stanou pod vlivem alkoholu, je zjištěna více než jedna promile,“ upozornil. Doplnil, že loni 29. ledna se nestala žádná nehoda způsobená alkoholem, což je prý „nevídaný jev“.

Vedoucího lékaře Drop In Jiřího Presla zvyšující se počet řidičů pod vlivem drog ani tak nepřekvapuje, souvisí podle něj s vyšší tolerancí vůči širokému spektru látek. „Jsou drogy, které působí tlumivě, jiné naopak povzbudivě, takže nezkušený řidič může mít pocit, že je Schumacher a řídí ferrari…,“ podotkl. Donedávna se podle něj o jiných drogách za volantem, než je alkohol, ani nehovořilo. Změna přišla s vybavením dopravních policistů pro testování látek. Především mladší lidé jsou k omamným látkám obecně tolerantnější.