Další změna v jmenování profesorů – možnost kandidáta odmítnout

Praha – Proces jmenování profesorů možná čeká další změna. Místo prezidenta to nejspíš bude šéf Senátu, který ale zároveň bude mít možnost kandidáta odmítnout. Dosavadní podoba zákona pouze konstatovala, že hlava státu profesory jmenuje. Materiál ale ostře odmítli rektoři – podle nich je šit horkou jehlou a bez diskuse s vysokými školami. Příslušnou novelu schválila vláda, nyní míří do Poslanecké sněmovny.

Šéf Senátu Štěch: Možnost někoho odmítnout bych neuvyžil (zdroj: ČT24)

„Předseda Senátu nemusí návrhu na jmenování uchazeče profesorem vyhovět, pokud v řízení podle § 74 nebyly splněny podstatné věcné nebo formální náležitosti, které mohly mít vliv na jeho výsledek; zamítavé rozhodnutí musí být vždy odůvodněno. Proti rozhodnutí předsedy Senátu nejsou opravné prostředky přípustné,“ stojí v návrhu novely. Neúspěšní kandidáti by se mohli bránit jen správní žalobou.

Místopředseda České konference rektorů a rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek k současnému návrhu řekl, že novela byla připravena „horkou jehlou“ a bez diskuse s vysokými školami, rektoři proto nemohli její text podrobně probrat s právníky. Materiál proto ostře odmítli. Bek by osobně přivítal, kdyby se v budoucnu pravomoci toho, kdo bude jmenovat profesory, přesněji vymezily.

Předseda horní komory Milan Štěch jmenování navržených kandidátů případně bránit nechce. S výhradami rektorů souhlasí a domnívá se, že na změnách musí panovat shoda všech, kterých se to týká – tedy i rektorů. „Kdo jiný by měl být kompetentní posuzovat oprávněnost návrhu než lidé, kteří jsou k tomu odborně způsobilí?“ uvedl ve čtvrtečních Událostech, komentářích.

Původně měl jmenovat profesory ministr školství

Ještě na začátku týdne mělo ministerstvo školství připraveno návrh, podle něhož mělo jmenování přejít z prezidenta na ministra školství. Ministr školství v demisi Dalibor Štys byl pak ale v úterý prodiskutovat návrh novely s prezidentem Milošem Zemanem a poté kabinetu předložil pozměňovací návrh, podle nějž by profesory jmenoval předseda Senátu.

Bývalý prezident Václav Klaus se ve čtvrtek vyslovil proti tomu, aby se hlava státu svých pravomocí zbavovala. „Nejsem pro, aby si prezident ubíral své různé pravomoci. To, že vznikl konflikt o jednoho profesora, není důvod, abychom měnili svoje zvyklosti,“ řekl exprezident.

Projednávání změn ve jmenování profesorů odstartovala kauza, kdy prezident Miloš Zeman loni v květnu navzdory doporučení vědecké rady Karlovy univerzity jednoho z uchazečů, literáta Martina C. Putnu, jmenovat nechtěl. Odborníci tehdy označovali jeho krok za svévolný, protože vysokoškolský zákon upravuje jen postupy a náročné odborné podmínky, které jmenování profesorem předchází. Putna nakonec dekret dostal z rukou tehdejšího ministra školství Petra Fialy.