Zemanovi vadí ve vládě Mládek, Chovanec i ministři s nulovými zkušenostmi

Praha – Prezident Miloš Zeman jmenuje Bohuslava Sobotku (ČSSD) premiérem příští pátek 17. ledna. Uvedl to na tiskové konferenci. Má ovšem výhrady k některým navrženým kandidátům: u Milana Chovance (ČSSD), který by měl vést resort vnitra, mu vadí jeho titul z plzeňských práv, který získal nestandardně rychle. U dalšího zase, že nedostal bezpečnostní prověrku, ačkoli o ni sám požádal – Zeman sice nikoho konkrétně nejmenoval, jde ale o kandidáta na ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). Třetí prezidentova výtka se týkala kandidátů, kteří mají „nulovou odbornou kompetenci“ pro daný resort. Už dříve v této souvislosti prezident vyjadřoval výhrady k angažmá Martina Stropnického (ANO) na ministerstvu obrany.

Zeman na brífinku konstatoval, že prezident není polyhistor a nemůže posuzovat míru odborné kompetence jednotlivých uchazečů - ovšem s jedinou výjimkou, a to tam, kde žádná odborná kompetence není. „Jestliže zde prokazatelně existují resorty, kde je ona nulová praxe, pak moje první výhrada se týká toho, že ministr, který o resortu nic neví, by neměl být ministrem.“ 

Druhá prezidentova výtka se týkala vzdělání jednotlivých kandidátů: „Předpokládám, že jste ještě nezapomněli aféru kolem plzeňských práv, a mohu se ptát, zda ten, kdo svůj vysokoškolský titul získal na této fakultě, a to v průběhu devíti měsíců, má dostatečnou kvalifikaci.“ Zeman tady narážel na Milana Chovance, který by měl vést resort vnitra - Chovanec se brání, považuje své studium za správné. 

Třetí výtka pak směřovala k případnému bezpečnostnímu  riziku – podle prezidenta si v minulosti jeden z kandidátů sám požádal o bezpečnostní prověrku u Národního bezpečnostního úřadu, NBÚ mu ji ovšem odmítl vydat. „Vůbec netvrdím, že má mít každý ministr prověrku, ale když o ni sám požádá a když mu ji bezpečnostní úřad odmítne udělit, tak si kladu otázku, zda není bezpečnostním rizikem,“ uvedl Zeman. Jde o Jana Mládka, který podle MfD žádal v roce 2001 o prověrku na stupeň přísně tajné, kvůli údajným kontaktům s podezřelými ruskými podnikateli však neuspěl.

Mládek tvrdí, že má Zeman nepřesné údaje a že o prověrku žádal až o několik let později v souvislosti s ministerským postem v Paroubkově vládě. Neúspěšnou žádostí se ovšem Mládek nechlubil ani v minulosti, nakonec ji však potvrdil jeho mluvčí: „NBÚ prověřoval ministra už v roce 2001. Bylo to v době, kdy už nebyl náměstkem ministra financí. Žádal o stupeň T (tajné), dostal V (vyhrazené),“ uvedl v roce 2006 mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot pro MfD. Uvedl to ovšem až na doplňující dotaz, v původní odpovědi se znovu mluvilo jen o žádosti z roku 2005.

Pak prý podle Zemana existují ještě další – ovšem méně závažné výhrady. „U jednoho z adeptů jsem namítal, že pokud má být současně lídr evropské kandidátky a bude muset absolvovat kampaň, zda tím nebude strádat výkon politické funkce jako ministra.“ Tady myslel Zeman Jiřího Dienstbiera, který měl vést kandidátku ČSSD. Vedení strany se už ale mezitím shodlo na tom, že by mohla být lídrem kandidátky Alena Gajdůšková - více čtěte zde.

Jurečka je popleta, ale kvalifikaci má

V médiích se spekulovalo i o tom, že Zemanovi vadí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který by měl vést resort zemědělství. Jurečka se totiž na adresu prezidenta ostře vyjádřil po aféře s nejistou Zemanovou chůzí u korunovačních klenotů - více o názorech Jurečky čtěte zde. Prezident sice na adresu Jurečky uvedl, že je popleta, protože si prý celou historku o bujaré pitce na ruské ambasádě buď vymyslel, nebo převzal – o jeho nominaci prý ale nemá pochybnosti: „Prostudoval jsem si jeho životopis a zjistil jsem, že řádně absolvoval potřebné vzdělání k výkonu funkce ministra zemědělství a že se sám zemědělstvím zabývá. Proto jsem neviděl žádný důvod, proč bych vyjadřoval pochyby o jeho nominaci.“

Podle Zemana nastal nejsložitější problém u adepta na ministra financí Andreje Babiše. „Kdybych chtěl odsunovat vznik této vlády, tak bych neměl jednodušší cestu než využít zákonné překážky, která se jmenuje lustrační zákon. Naopak jsem navrhl jako vstřícné gesto, že pokud sněmovna přijme alespoň v prvním čtení služební zákon, tato překážka odpadne,“ podotkl Zeman - více čtěte zde. Sněmovna má tento zákon projednávat na mimořádné schůzi 21. ledna. Podle prezidenta nejde jen o vstřícné gesto - Zeman prý chtěl dát Babišovi příležitost, aby své předvolební sliby uvedl v praxi; to znamená, že bez zvýšení daní dokáže úsporami ve státním rozpočtu stabilizovat státní rozpočet.

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci k vývoji o vyjednávání vlády
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Prezident podle Zemana může odmítnout navržené kandidáty

Už několik dní a týdnů se řeší otázka, zda může či nemůže prezident navrženého kandidáta odmítnout. Zeman k tomu na tiskové konferenci uvedl, že vládu jmenuje prezident na návrh předsedy vlády. „Pokud jde o slovo návrh, v běžné češtině má naprosto jednoznačný význam. Návrh není něco, co musíte automaticky akceptovat.“ Zeman si prý prostudoval materiál Ústava ČR: komentář od Dušana Hendrycha z roku 1997, kde se prý píše, že prezident republiky má právo návrh předsedy vlády odmítnout.

„Pak jsem se dozvěděl ze stanovisek různých ústavních právníků, že prezident může odmítnout návrh od premiéra pouze v případě, že adept na ministerskou funkci je buď kanibal, nebo analfabet,“ uvedl Zeman. Podle svých slov se ale nechtěl opírat o kováříčky, a proto šel ke kováři. „Materiál ředitele Ústavu státu a práva AV v zásadě potvrzuje stanovisko zmíněného materiálu z roku 1997,“ dodal Zeman.

On sám se prý ale nebude řídit osobními sympatiemi ani politickou příslušností: „Ačkoliv se považuji za levicového prezidenta, nevidím žádný důvod, proč bych nejmenoval pravicového ministra.“ 

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci k vývoji o vyjednávání vlády
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Koalice navržená jména měnit nechce

Už dnes dopoledne projednávalo Zemanovy připomínky ke kandidátům na ministry grémium ČSSD. Podle místopředsedy strany a pravděpodobného příštího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka připomínky nebyly fatální a koalice bude za svými kandidáty stát. Podle kandidáta na ministra školství Marcela Chládka sdělil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka výtky i jednotlivým kandidátům – on sám prý mezi nimi nebyl. 

Odpoledne pak přinesl na Hrad Bohuslav Sobotka originál koaliční smlouvy a na schůzce probírali i prezidentovy výhrady k některým kandidátům. Předseda ČSSD ale po setkání uvedl, že koalice si za svými nominanty stojí. (více čtěte zde)

Strany nově vznikající koalice podepsaly koaliční smlouvu po několikaměsíčním vyjednávání
v pondělí 6. ledna. V nové vládě by mělo zasednout celkem 17 členů ze sociální
demokracie, hnutí ANO a KDU-ČSL. Kdo obsadí jednotlivé resorty? Podívejte se.

Vydáno pod