Sobotka za ministry stojí a měnit je nechce: Lidé si je sami zvolili

Praha - Kandidát na premiéra Bohuslav Sobotka předal prezidentu Miloši Zemanovi podepsaný originál koaliční smlouvy. Učinil tak jen pár hodin poté, co Zeman vznesl řadu výhrad k seznamu zvažovaných ministrů. Sobotka se ale kandidátů zastal. V Zemanových  argumentech podle svých slov nevidí zákonné ani ústavní překážky pro to, aby některý z nich mohl být jmenován do vlády. Zeman se chce s jednotlivými kandidáty osobně sejít. „Předpokládám, že s nimi bude hovořit o svých výhradách,“ dodal Sobotka.

„S panem prezidentem jsem diskutoval o tom, do jaké míry jsou jeho výhrady vážné. Snažil jsem se ho přesvědčit, že neznemožňují, aby se tito lidé stali ministry,“ řekl po schůzce Sobotka. Navržení adepti podle něj zajistí kompetentní a odpovědné vedení resortů, seznam ministrů proto měnit nechce. 

Sobotka zároveň potvrdil, že Zeman měl z řad ČSSD výhrady k Milanu Chovancovi, který by měl vést vnitro, a také k Janu Mládkovi, který je adeptem na ministerstvo průmyslu a obchodu. „Výhrady nejsou nijak nové, byly medializovány v minulých měsících a letech. V okamžiku, kdy oba prošli demokratickými volbami a získali velké množství preferenčních hlasů, aniž by tyto informace tajili, tak to podle mého názoru není překážka pro jejich jmenování do nové vlády,“ hájil kandidáty.  

Bohuslav Sobotka: „Pro to, aby prezident republiky v našem parlamentním systému odmítl kandidáta do vlády, musí existovat vážné zákonné nebo vážné ústavní důvody.“

Prezident dnes na tiskové konferenci řekl, že mu vadí Chovancův titul z plzeňských práv, který získal nestandardně rychle. Na Mládkovu adresu uvedl, že v minulosti sám požádal o bezpečnostní prověrku u Národního bezpečnostního úřadu, NBÚ mu ji ovšem odmítl vydat. Výtku poslal i na adresu kandidátů, kteří podle něj mají „nulovou odbornou kompetenci“ pro daný resort. Už dříve v této souvislosti zmínil možné angažmá Martina Stropnického (ANO) na ministerstvu obrany. Více k prezidentovým výhradám si můžete přečíst zde. Reakce kandidátů na ministry podrobněji zde.

Dříve něž 21. ledna Zeman vládu nejmenuje

Zástupci ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepsali koaliční smlouvu v pondělí 6. ledna. Příští pátek - 17. ledna - jmenuje Zeman Sobotku premiérem. Teprve poté může Sobotka prezidentovi oficiálně předat i seznam navrhovaných ministrů do budoucí vlády. Kdo všechno by v ní měl zasednout, najdete zde

Prezident ale vládu každopádně nejmenuje, dokud v Poslanecké sněmovně neprojde alespoň prvním čtením služební zákon. Stanovil si to jako podmínku, za které bude akceptovat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše jako ministra financí. Babiš je na Slovensku veden jako agent StB. Zřejmě by tedy nezískal negativní lustrační osvědčení. Sněmovna má zákon projednávat na mimořádné schůzi 21. ledna. Do měsíce po jmenování pak musí kabinet předstoupit před sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL má nyní ve dvousetčlenné dolní komoře většinu 111 hlasů.

Lídři s koaliční smlouvou
Zdroj: ČT24

Nová vláda má mít 17 postů včetně premiéra a dvou ministrů bez portfeje. Sociální demokracii připadne osm míst, hnutí ANO šest a lidovcům tři. ANO i KDU-ČSL budou mít po jednom vicepremiérovi. V padesátistránkové koaliční smlouvě strany slibují například zrušení většiny zdravotnických poplatků, vyšší růst důchodů i minimální mzdy. Zatím nechtějí zvyšovat daně. Co všechno obsahuje koaliční smlouva, najdete zde.