Zbraně na ambasádě Palestinci nevysvětlili, byly prý jen uskladněny

Praha - Palestinci v nótě zaslané českým diplomatům nevysvětlili důvod držení nelegálních zbraní na pražské ambasádě. Uvedli jen, že pochází z 80. let a nebyly nikdy použity. Na ambasádě prý byly jen uskladněny. Českému ministerstvu zahraničí takové vysvětlení nestačí, nadále považuje držení zbraní za porušení zákona. Palestincům kvůli tomu pošle novou diplomatickou nótu. Vpodvečer před ambasádou demonstrovalo několik desítek lidí za její přesunutí ze Suchdola na jiné místo.

Velvyslanec Džamál Muhammad Džamál zemřel na Nový rok po explozi, když otevřel trezor. Kriminalisté poté nalezli při vyšetřování 12 zbraní - pistole i samopaly. Palestinci podle mluvčí ministerstva zahraničí Johany Grohové potvrdili informaci, že se na pražské ambasádě nalézalo 12 zbraní. Jednalo se podle nich o staré zbraně z osmdesátých let minulého století. „Byli jsme ujištěni, že zbraně nebyly použity, že byly uskladněny,“ poznamenala mluvčí. Palestinci ale podle ní nevysvětlili důvod, proč zbraně na ambasádě stále byly. „Podle našeho názoru nelegálně,“ dodala Grohová. Ministerstvo podle ní nyní čeká na výsledky expertního šetření.

České ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že chápe nález zbraní v sídle velvyslance jako hrubé porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Po palestinské straně proto požadovalo jednoznačné vysvětlení, co zbraně na ambasádě dělaly. Změnu českého postoje nepřinesla ani diplomatická nóta. Grohová uvedla, že ministerstvo nadále považuje držení zbraní za porušení zákona. Palestincům kvůli tomu pošle novou diplomatickou nótu: „Nadále trváme na tom, že šlo o porušení právního řádu České republiky, a to zákona o palných zbraních a střelivu… Odpovídáme nótou palestinskému ministerstvu zahraničí, ve které konstatujeme, že zbraně nalezené v rezidenci nebyly řádně deklarovány a přihlášeny dle zákona.“

Česká policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování, nešlo podle ní o teroristický čin. Zatím ale stále není jasné, jak k výbuchu došlo. Velvyslancova dcera tvrdí, že to byl atentát. Podle ní se výbušnina mohla do trezoru dostat během stěhování věcí do palestinské rezidence. Trezor byl totiž předtím bězně používán. Firma, která inkriminovaný trezor převážela, ale odmítá, že by se na velvyslancově smrti jakkoliv podílela.

Před ambasádu přišlo demonstrovat asi 50 lidí

Někteří místní obyvatelé začali po incidentu proti umístění palestinské ambasády v Suchdole protestovat. Dnes kvůli tomu uspořádali i demonstraci. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana na místo přišlo asi 50 lidí, policisté nemuseli nijak zasahovat. Starosta Suchdola Petr Hejl odhadl počet demonstrantů na 75 až 100. Mluvčí podle něj na setkání mluvili obecně o šíření islámu, situaci v Palestině a o přemístění ambasády. Lidem prý doporučili, aby se v této záležitosti obraceli na své volené zástupce v parlamentu i samosprávě. Někteří z demonstrantů měli transparenty vyzývající zástupce ambasády k dodržování vídeňských diplomatických konvencí.

Představitelé městské části vyzvali k přestěhování ambasády minulý týden. Ministerstvo zahraničních věcí jim sice sdělilo, že jejich obavy sdílí a že bude o otázce jednat, diplomaté ale zřejmě nemají vyjma výzev a vyjednávání žádné páky, jak palestinskou ambasádu ke stěhování přimět.