Vyšetřovací superúřad: ministerstva ladí nový bič na úniky daní

Praha – Ministerstva financí a vnitra v těchto dnech spolupracují na vytvoření „supertýmu“ pro boj s daňovými úniky. Speciální skupina sdruží experty z několika oblastí na jednom místě a má být v budoucnu schopna rychle a účinně zasáhnout proti nepoctivým plátcům. Posvítit si má hlavně na ušlé daně z přidané hodnoty a spotřební daně. Například právě na DPH stát ročně tratí přes 30 miliard korun, přestože se v poslední době podařilo odhalit několik velkých případů.

Policie v boji proti daňovým únikům nedávno nesporně zaznamenala několik úspěchů. Ať už jde o potírání podvodů s palivem, kdy celníci na Plzeňsku našli tři čtvrtě milionu litrů bionafty, nebo nechvalně proslulou kauzu Metanol. Při ní bylo zabaveno víc než dva miliony litrů nelegálního lihu – pro stát takový obnos znamená ztrátu na dani ve výši 650 milionů korun. Po dlouhém vyšetřování byla shodou okolností v pátek podána žaloba v hlavní větvi případu (více čtěte zde).

Právě alkohol, pohonné hmoty nebo třeba cigarety jsou nejčastější komodity, na kterých nelegální obchodníci bohatnou a stát tratí. Experti se přitom shodují, že i přes nejnovější plusové body by vyšetřování podobných případů pomohl jeden společný útvar. Dosud na jednotlivých kauzách totiž vždy pracovaly narychlo sestavené týmy.

Nová instituce má zatím pracovní název Národní daňová kriminální agentura. Mají v ní být úředníci z finanční správy, kriminalisté a celníci. Jako hlavní informátor jim bude k výpomoci analytický útvar ministerstva financí. „Ti lidé by společně koordinovali postupy a zároveň i někde, kde k tomu mají zákonnou možnost, sami prováděli úkony,“ naznačuje Jan Knížek z Generálního finančního ředitelství.

Jan Knížek
Zdroj: ČT24

Oporu má tento tým už ve stávajících zákonech. Zatím ale není jasný počet odborníků v týmu, má jít ale o desítky lidí. Zázemí pravděpodobně najdou v některé z budov ministerstva financí nebo vnitra. Zatím nezodpovězená je také otázka, kdo celému týmu bude velet.

Součástí týmu by ale podle náznaků měl být bývalý ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec, který pracuje na Generálním finančním ředitelství. Ministerstvo vnitra v tom žádný problém nevidí. „Přínos spočívající v té dosavadní policejní praxi tam jistě je,“ zmiňuje právník ministerstva vnitra Karel Bačkovský.

Speciální tým odborníků pro boj s daňovými úniky by mohl naplno pracovat do půl roku. Zásadní ale bude, jak se k tomu postaví noví mistři financí a vnitra. Především ale hnutí ANO si tažení proti nepoctivým plátcům daní vytkli jako jednu z priorit. Ostatně i její lídr Andrej Babiš k tomu jako pravděpodobný šéf státní kasy bude mít nejblíže.

Superúřad: nový bič na úniky daní (zdroj: ČT24)
Vydáno pod