Hladovým dětem začínají pomáhat i restaurace

Praha – Dětí, jejichž rodiče nemají peníze na školní obědy, je zase o trochu méně. Za peníze z nadace Women for Women už obědvá 107 dětí z 29 škol a hladovým školákům podávají nově pomocnou ruku i čtyři restaurace. Další organizace se snaží zlepšit situaci znevýhodněných dětí i v jiných směrech - soustředí se hlavně na to, aby rozvíjely jejich nadání a umožnily jim studium.

Hladovým dětem začínají pomáhat i restaurace (zdroj: ČT24)

Pomoci dětem se rozhodlo například vedení hotelu Aria, které plánuje každý měsíc uspořádat oběd pro zhruba deset dětí. Šanci bude mít škola, která se obrátí na společnost Women for Women. Ta je pak zkontaktuje s hotelem. Navíc restaurace chce posílat i část ze svých tržeb na speciální obědové konto. Nadace už na obědy darovala 300 tisíc korun, peníze ale posílají i další dárci. Školáky podporuje také Praha 7, která aktuálně platí obědy 5 dětem.

Nadace Women for Women vznikla jako reakce na odvysílání první reportáže o hladových dětech v pořadu České televize 168 hodin. Reportáž najdete zde.

Mladé sportovce ze sociálně slabších rodin pak podporuje Česká olympijská nadace. Za rok fungování pomohla už 250 dětem. Organizace IQ Roma servis se zase zaměřuje na to, aby hlavně romské děti, které se na základní škole dobře učí, zvládly i středoškolské vzdělání. „My nechceme, aby jejich předpoklady byly zmařeny třeba na konci prvního ročníku jenom proto, že nemají externí podporu,“ vysvětluje ředitelka IQ Roma servis Katarina Klamková. Dětem nabízí doučování nebo příspěvek na dopravu do školy; loni jejich služby využilo 49 dětí. Do vzdělání znevýhodněných dětí investuje také Nadace Terezy Maxové - v uplynulém roce jim poskytla víc než milion korun. 

V Česku je chudobou ohroženo 8,5 procenta populace, tedy 872 tisíc lidí. V evropském měřítku jde ale o číslo relativně nízké. Hranici chudoby určuje čistý roční příjem 116 196 korun, tedy 9 683 korun měsíčně. Podle předběžných čísel za rok 2013 žije na téhle úrovni skoro deset procent všech domácností s dětmi. K nejohroženějším patří samoživitelky a samoživitelé, nouze ohrožuje víc než čtvrtinu z nich. Podobně jsou na tom rodiny se třemi a více dětmi - 13,5 procenta žije na pomezí bídy.