Zeman by si přál Křečka za ombudsmana

Praha – Prezident Miloš Zeman by si přál, aby se novým ombudsmanem stal Stanislav Křeček a jeho zástupcem Pavel Zářecký. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce s tím, že obě jména navrhne jako kandidáty na post veřejného ochránce lidských práv. Úřad ombudsmana je opuštěn od konce prosince, kdy se ho vzdal někdejší ústavní soudce Pavel Varvařovský.

„Prezident navrhuje dva kandidáty. Vedle Stanislava Křečka bude mým druhým kandidátem Pavel Zářecký. Kdyby Bůh a Poslanecká sněmovna daly, byl by to velmi dobrý tandem,“ uvedl Zeman v Otázkách Václava Moravce. „Zatímco Stanislav Křeček už zástupcem ombudsmana byl, Pavel Zářecký by se jím mohl stát.“

Bývalý poslanec za ČSSD Stanislav Křeček už dříve prohlásil, že by případnou kandidaturu přijal. Kvůli svému působení na úřadu veřejného ochránce lidských práv se už také sešel přímo s prezidentem, nechtěl ale zveřejnit, koho by si případně představoval za svého spolupracovníka.

STANISLAV KŘEČEK: Pětasedmdesátiletý právník je od 5. dubna zástupcem ombudsmana, v letech 1998-2013 působil jako poslanec za sociální demokracii; byl nepřetržitě členem ústavněprávního výboru. Dlouhodobě se zajímá o právní postavení nájemníků, předsedal jejich celorepublikovému sdružení a v ČSSD působil jako odborný mluvčí pro resort bytové politiky. Členství ve straně přerušil právě kvůli angažmá na úřadu ombudsmana.

PAVEL ZÁŘECKÝ: Třiasedmdesátiletý právník je členem vědecké rady Policejní akademie, přednášel na právnických fakultách v Plzni a v Praze, ve svém profesním životě se specializoval na správní právo. Jako ministr bez portfeje a šéf legislativní rady vlády působil od dubna 2005 v kabinetu Jiřího Paroubka (ČSSD), a potom znovu v letech 2009-2010 v kabinetu Jana Fischera. V devadesátých letech působil jako náměstek na vnitru a i na ministerstvu spravedlnosti.

O ombudsmanovi rozhoduje sněmovna, termín podávání nominací končí podle šéfa volební komise Martina Kolovratníka (ANO) ve středu 22. ledna odpoledne. Vedle prezidenta jí předkládá dva kandidáty také Senát. Zde zatím padala jména bývalé ombudsmanovy zástupkyně a někdejší šéfky Českého helsinského výboru Anny Šabatové, nynější předsedkyně výboru Táni Fischerové či advokátky Hany Marvanové, která by se ale mohla stát náměstkyní pravděpodobné budoucí ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO).

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod