Honičku na D5 šetří policejní inspekce

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) začala vyšetřovat střelbu policistů při sobotním pronásledování auta z Prahy do Plzně. V průběhu zběsilé jízdy padly varovné výstřely a pronásledovaný sedmadvacetiletý řidič skončil v nemocnici se střelným zraněním v oblasti hlavy. Policie případ šetří mimo jiné pro podezření z obecného ohrožení, násilí proti úřední osobě a maření výkonu úředního rozhodnutí. Jak se ukázalo, muž jezdil bez řidičáku a má za sebou pestrou trestní minulost.

Honičku na D5 šetří policejní inspekce (zdroj: ČT24)

Řidič s vozem lucemburské registrační značky nezastavil v centru Prahy na pokyn policie, ujel a řítil se po dálnici z Prahy do Plzně rychlostí zhruba 200 kilometrů za hodinu. Na 34. kilometru způsobil i kolizi dvou policejních vozů, které zůstaly poté nepojízdné. Dalších šest až osm policejních hlídek a policejní vrtulník vůz pronásledovalo až do areálu plzeňské nemocnice na Lochotíně, kde byl řidič zadržen. Během pronásledování policisté několikrát vypálili výstražný výstřel. Řidič byl zadržen zraněný. Podrobil operaci a zůstává ve stabilizovaném stavu při vědomí v nemocnici. 

„Generální inspekce si převzala šetření ve věci použití střelné zbraně. Policisté použili střelnou zbraň a bylo tam zranění,“ informovala mluvčí inspekce Radka Sandorová. Za jakých okolností a kým byl muž postřelen, bude podle ní známo až po ukončení vyšetřování.

Podle informací České televize muž před policií ujížděl, protože má zákaz řízení. Policie upřesnila, že má za sebou i pestrou trestní minulost - 19 záznamů trestního stíhání pro majetkové a drogové delikty a delikty týkající se maření úředního rozhodnutí a vykázání, tedy i porušování nějakého zákazu. V autě policisté po ukončení honičky našli tři krabice s dosud nezjištěnými léky a blíže nespecifikované varné zařízení. „Všechny tyto věci budou podrobeny odborné expertize, zda jde o drogy nebo o věci k jejich přípravě,“ dodal policejní mluvčí Tomáš Hulan.