Zeman na Karlovarsku kritizoval „nesmyslnou politiku“ bývalé vlády v lázeňství

Karlovy Vary – Karlovarský kraj by si podle prezidenta Miloše Zemana zasloužil vládního zmocněnce, stejně jako má Ostravsko. Region bojuje s vysokou nezaměstnaností, 40 tisíc lidí pracuje v lázeňství. Kvůli „nesmyslné politice“ bývalé vlády ale podle Zemana klesl počet pacientů. Lázeňství je proto podle něj potřeba podporovat, myšlenku na speciálního zmocněnce pro tuto oblast ale prezident odmítl. Zeman přijel do Karlovarského kraje na třídenní návštěvu. Setká se s veřejností, regionálními politiky, ale i podnikateli a studenty. Na cestě po regionu ho doprovází i manželka Ivana, která má ale vlastní program.

V projevu na krajském úřadě Zeman připomněl, že vláda v roce 2002 uvolnila pro Karlovarský kraj 15 miliard korun na revitalizaci, a on se „přijel přesvědčit, jak se peníze zhmotnily“. Po poledni prezident odjel do Nové Role, kde sídlí porcelánka Thun, která vznikla po krachu Karlovarského porcelánu. Slíbil, že podpoří snahy o odstranění vysokého cla na porcelán, které zavedlo Rusko. V porcelánce Zeman také nálepkami odekoroval jeden talíř z kolekce pro Pražský hrad a jeden talíř podepsal. Od zaměstnanců pak převzal dar v podobě čajového servisu Louise.

První dáma si prohlédla Lázně Kyselka

Odpoledne prezident přijel do Jáchymova, kde se setkal s občany a se starosty pověřených měst a obcí a zástupci Svazu měst a obcí. Přišlo přibližně sto lidí, mluvilo se hlavně o politice a médiích. Zeman rovněž položil věnec k Bráně ke svobodě, připomínající komunistické lágry. S občany se Zeman setkal i v Karlových Varech v hotelu Thermal, kam však přišlo pouhých 50 lidí, diskutovalo se zejména o lázeňství. Večer proběhle slavnostní večeře se zástupci tripartity, odborů a úřadů práce. V úterý Zeman navštíví Sokolov a Cheb, ve středu pak Bečov, Toužim a Žlutice. Manželka Ivana dnes navšítvila domov seniorů v Kynšperku nad Ohří a odpoledne si prohlédla Lázně Kyselka. V úterý se podívá za dětmi do SOS vesničky.

Prezident dekoruje porcelán pro Pražský hrad
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Marek Štětina, redaktor ČT:

„Dnešní návštěva se nesla ve velmi poklidném duchu. Prezident stihl navštívit politiky, porcelánku a setkal se i s občany. Zájem lidí o návštěvu nebyl příliš velký, na setkání s prezidentem přišlo v Karlových Varech asi 50 lidí, v Jáchymově jich bylo o něco více. Vše se obešlo bez jakýchkoli demonstrací, a to ať už odpůrců, nebo příznivců Miloše Zemana. Prezident bydlí v hotelu Thermal v prezidentském apartmá, které pro něj objednal Karlovarský kraj. Pro zajímavost, podle hotelového ceníku jedna noc vyjde zhruba na 6 tisíc korun.“

V Karlovarském kraji je nejnižší průměrná mzda v Česku

Karlovarský kraj se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. Koncem prosince v něm dosáhla 9,3 procenta. Lidé v Karlovarském kraji mají navíc nejnižší průměrnou mzdu v České republice, ve třetím loňském čtvrtletí to podle ČSÚ bylo 21 249 korun, celostátní průměr je přitom 24 836 korun. Kraj by si proto podle Zemana spolu s Ústeckým zasloužil vládního zmocněnce, podobně jako ho má Ostravsko.

Prezident ale zároveň odmítl myšlenku speciálního vládního zmocněnce pro lázeňství. „To bychom mohli mít vládní zmocněnce pro dostavbu silnice do Prahy, pro těžbu a podobně,“ uvedl. Lázeňství je ale podle Zemana potřeba se věnovat. Na obor je totiž navázáno až 40 tisíc pracovních míst. Politiku bývalé vlády, která omezila nárok na pobyt hrazený pojišťovnou, označil za nesmyslnou.

Kraje by měly svobodněji rozhodovat o směřování dotací

Zeman se vyjádřil i k zavedení krajské samosprávy. „Jsem rád, že se to přes některé nemoci podařilo. Jinak by o všem rozhodovali pražští úředníci,“ podotkl s tím, že je ale potřeba jít dál: „Aby kraje nebyly pouze pošťáci, kteří dostanou dotace a pak je pošlou dál, ale aby mohly daleko svobodněji rozhodovat o tom, kam peníze půjdou. To se týká i rozpočtového určení daní.“ Pochválil zároveň změny v rozpočtovém určení daní za vlády Petra Nečase, které přidaly peníze malým obcím.

Prezident se také opřel do stavby dálnic. Je podle něj ostuda, že se letos nebude v Česku otevírat ani jeden kilometr. Kritizoval rovněž Ředitelství silnic a dálnic za překračování termínů staveb i nedodržení nákladů. „Spojení s Karlovými Vary by mělo být prioritou. Ale zmínil bych ještě jednu prioritu a to je železniční spojení s Bavorskem,“ dodal. Hejtman Josef Novotný ho požádal o podporu při jednání o dostavbě úseku dálnice v Německu mezi hranicemi za Chebem a dálnicí.

Zemanovo putování po Česku pokračuje (zdroj: ČT24)

Hejtmanův náměstek Miloslav Čermák prezidentovi líčil, že kraj stojí o hosty z rusky mluvících zemí, kteří rádi jezdí do tamních lázní. Ovšem získat vízum je pro ně administrativně náročné. „Já nechci teď kritizovat bývalého ministra zahraničí, protože do mrtvol se nekope, ale na druhé straně jsem s potěšením vzal na vědomí, že současný ministr zahraničí Jan Kohout připravuje systém takzvaných multivíz,“ řekl prezident a vyjmenoval další zlepšení, která tuto oblast čekají. 

Zemanova zmínka o Karlu Schwarzenbergovi zamrzela zastupitele a předsedu krajské organizace TOP 09 Petra Zahradníčka. „Prezident Miloš Zeman mne do jisté míry překvapil, když v diskusi se na krajském úřadu pozitivně hodnotil změnu v rozpočtovém určení daní, o což se zasloužila především TOP 09 a STAN v předešlé vládě… Kde mě ale vůbec nepřekvapil, bylo jeho vyjádření o bývalém ministru zahraničí,“ uvedl pro iDnes.cz. 

Jiří Kotek
Zdroj: ČT24

Zastupitel Kotek setkání se Zemanem odmítl

Zítra čeká prezidenta jednání s karlovarskými radními. Někteří se s ním ale odmítli setkat, nejvýraznější byl zastupitel Jiří Kotek (Alternativa), který neúčast pojal jako protest. „Za socialismu jsem se styděl za představitele tehdejší Československé socialistické republiky, Husáka, Jakeše, Bilaka a další, za to, kam republiku zavlekli. Proto jsem se angažoval při změně systému a věřil v jinou, slušnou a morální společnost. Krátkou euforii 'pravdy, lásky oproti lžím a nenávisti' po roce 1989 následně zastřela tolerance ke komunismu a v jejich stínu se rozvinul sofistikovaný model tunelářství a korupce, realizovaný parlamentními stranami a jejich vůdci, primárně Václavem Klausem a Milošem Zemanem,“ napsal mimo jiné v odmítavém dopise, který zveřejnily Jihočeské noviny. 

Další návštěva kraje čeká Zemana na začátku března. Tentokrát zamíří do Olomouckého kraje, kam měl původně přijet už loni v listopadu. Po krajích jezdí Zeman už od září, začal ve Zlínském. Po sněmovních volbách ale kvůli poraněnému kolenu návštěvy krajů přerušil.