Helsinský výbor navrhuje odškodnění 250 tisíc za nucenou sterilizaci

Praha – Český helsinský výbor připravil věcný záměr zákona, který počítá s odškodněním 250 tisíc korun pro nuceně sterilizované ženy. Paragrafové znění už jeho zástupci poslali ministerstvu spravedlnosti. Jenže podle něj není speciální legislativa třeba – stačí prý nový občanský zákoník. Podle odhadů se problém týká desítek až stovek žen, zejména romské národnosti.

„Jde o jednorázovou finanční částku, která náleží osobám, jež byly sterilizovány v rozporu s právem,“ vysvětluje právnička helsinského výboru Michaela Tejnorová. Výbor nedávno vyzval neprávem sterilizované ženy, aby se mu ozvaly – odhady se totiž rozcházejí: "Nám se
ozvalo asi přes 40 žen, je to relativně malé číslo. Počítali jsme, že to číslo bude vyšší," dodává Tejnorová. Podle ní si ale řada žen utrpení z minulosti už nechce připomínat a nepřiměje je k tomu ani finanční kompenzace.    

Fischerův úřednický kabinet se sice neprávem sterilizovaným ženám omluvil, odškodnění se však zatím nedočkaly. Ministerstvo spravedlnosti však radí obrátit se na soud, nucenou sterilizaci prý řeší občanský zákoník platný od letošního roku. „Na tuto úpravu se lze dovolávat i v případech řešení tzv. protiprávních nebo nezákonných sterilizací. A tuto úpravu pro tento účel považujeme za dostatečnou,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.  

Jiný návrh na odškodnění už dva roky leží na vládě

S podezřením na nucené sterilizace žen v Česku, a to především romských, přišlo v roce 2004 Evropské středisko pro práva Romů. Desítky žen se pak přihlásily ombudsmanovi, některé se obrátily i na soudy. Vládní výbor proti mučení přišel v roce 2006 se záměrem vyplatit odškodné. V roce 2009 sice přišla již zmiňovaná omluva od Fischerova kabinetu - podle výborů OSN proti rasové diskriminaci či diskriminaci žen však jen omluva nestačí. 

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Vláda má už zhruba rok a půl na stole jiný návrh, podle kterého by poškozené ženy měly dostat odškodnění 300–400 tisíc korun podle újmy na zdraví či míry porušení tehdejších předpisů. Nečasův ani Rusnokův kabinet ho ale neprojednaly. Na odškodnění měly mít nárok ženy, které podstoupily nedobrovolnou sterilizaci od ledna 1972 do května 1991. V tomto
období se zákrok prováděl „v zájmu zdravé populace“ a úřady k němu motivovaly dávkou až 10 tisíc korun. Peníze by mohly dostat i ženy, které lékaři protiprávně sterilizovali po roce 1991, kvůli uplynutí tříleté promlčecí lhůty ale už poškozené nemohou vymáhat náhradu u soudu.

Vydáno pod