Lesy ČR odmítly benediktinům vydat pozemky u Broumova

Praha - Státní podnik Lesy ČR odmítl vrátit 3 tisíce hektarů lesní plochy u Broumova benediktinskému řádu, který o ně v rámci církevních restitucí zažádal. Píše o tom deník Lidové noviny s tím, že Státní pozemkový úřad se patrně zachová stejně. Lesy ČR ale uvedly, že předmětem tří zamítnutých žádostí bylo jen 221 hektarů. Další podané výzvy benediktinského opatství Lesy ČR dále vyhodnocují.

Právníci Lesů ČR podle Lidových novin odmítli vydat lesy s miliardovou hodnotou s přesvědčením, že majetek byl řádu zabaven ještě před únorem 1948 na základě takzvaných Benešových dekretů. Řád je ale rozhodnutím státního podniku pobouřen.

  • "Výzvu (o vydání) odmítli bez odůvodnění, z čeho tak soudí. Mají vyznačenou úmyslnou těžbu pro rok 2014. Prodlužují to, aby si ještě z majetku, zatím bez pána, užili. Nejlépe do vlastní kapsy," neskrývá rozhořčení právnička řádu Alena Štumpfová.

Lesy ČR se proti tvrzení Štumpfové ohradily. „Na předmětných pozemcích v roce 2013 žádná úmyslná těžba neprobíhala, přičemž obdobně bude postupováno i v roce 2014,“ uvedl podnik v tiskové zprávě.

Podle šéfa pozemkového fondu Petra Šťovíčka, jehož úřad nyní o věci rozhodne ve správním řízení, neuspěje žádost řádu ani u této instituce. „Když to zamítneme, může se řád obrátit na soud,“ připomněl. Právní zástupkyně řeholníků avizovala, že na přelomu ledna a února hodlají doručit úřadu návrhy na vydání správního rozhodnutí, a pokud je zamítne, benediktini skutečně žalobu podají.

Státní pozemkový úřad a Lesy ČR evidují celkem 3 814 žádostí o vydání 78 939 pozemků a 981 staveb. Lesy ČR zatím blokují pro restituce asi 142 tisíc hektarů lesních pozemků, na nichž hospodaří. Příjem žádostí o vydání církevního majetku skončil 2. ledna, protože ale výzev zaslaných na konci roku bylo mnoho, úřady je teprve postupně sčítají.