Čáslavská se kvůli Zemanovi nezúčastní oznámení olympijské nominace

Praha – Čestná předsedkyně Českého olympijského výboru a legendární gymnastka Věra Čáslavská se nezúčastní oznámení olympijské nominace do ruské Soči. A to kvůli prezidentovi Miloši Zemanovi, který se slavnostního aktu na Hradě také zúčastní. Čáslavská se vůči hlavě státu vymezila v dopise zaslaném předsedovi ČOV Jiřímu Kejvalovi, z něhož cituje server Lidovky.cz.

Čáslavská na Hradě po listopadové revoluci působila jako poradkyně tehdejšího prezidenta Václava Havla. Z té doby má podle vlastních slov vzpomínky na „atmosféru plnou pozitivních myšlenek a činů“, které si od současné hlavy státu nechce nechat vzít. "Má svobodomyslná
povaha mi nedovolí, abych navštívila současný Hrad, z jehož prostor je vysílána jen negativní energie," uvedla. 

Jednasedmdesátiletá majitelka jedenácti olympijských medailí proti Zemanovi vystupovala aktivně už ve volební kampani, v níž podporovala jeho konkurenta ve druhém kole Karla Schwarzenberga. Nyní se přidala k těm, kteří kvůli Zemanovi odmítli pozvání na slavnostní ceremoniál. Na předání státních vyznamenání 28. října loňského roku nedorazila mimo jiné většina rektorů, protože hlava státu nepozvala dva jejich kolegy.