Sobotka nesouhlasí, aby Rusnokovi ministři zůstali jako náměstci

Praha - Budoucí premiér Bohuslav Sobotka nepovažuje za rozumné, aby jako náměstci na ministerstvech zůstali ministři Rusnokovy vlády v demisi, jak preferuje prezident Miloš Zeman. Podle Sobotky by rozhodnutí o náměstcích mělo být v gesci ministrů. Koaliční partneři se navíc dohodli na tom, že na ministerstva svých partnerů doporučí některé odborníky. Ve stejném duchu se dnes neslo jednání na klubech KDU-ČSL a hnutí ANO. Zeman už dříve řekl, že se podle něj ministři Rusnokova kabinetu až na dvě výjimky osvědčili.

„Nepokládám za úplně rozumné z hlediska řízení ministerstva, z hlediska autority, kterou ministr musí mít, aby úřad uřídil, aby na pozici náměstka vedle ministra působil bývalý ministr,“ domnívá se Sobotka.

Podle Zemana ale velká většina ministrů Rusnokovy vlády rozuměla svému oboru a dlouhá léta v něm pracovala. „Představa, že tam vyšlou své náměstky jiné politické strany, mně připadá poněkud děsivá, protože to zase budou politici,“ řekl prezident. Problém vidí v absenci služebního zákona, což podle něj otevírá cestu na ministerstva hlavně politickým paktům, nikoliv hlubokým znalostem. Až začne zákon platit, měli by na odbornost v jednotlivých resortech ideálně dohlížet státní tajemníci. Předloha ale ve sněmovně ještě neprošla ani prvním čtením.

Mezi ministry, které by Zeman rád viděl na pozicích náměstků, je šéf resortu zemědělství Miroslav Toman, ministr obrany Vlastimil Picek, ministr zahraničí Jan Kohout a šéf průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. Předpokládaní noví šéfové těchto resortů mají o zkušenosti svých předchůdců zájem - spíše než křesla jim ale chtějí nabídnout jinou spolupráci. Cienciala by například mohl být zmocněncem pro restrukturalizaci Ostravska, Toman by zase dělal ministrovi poradce. 

Vláda požádá sněmovnu o důvěru tři týdny po svém jmenování

Sobotku by měl Zeman jmenovat premiérem v pátek 17. ledna. Teprve potom může Sobotka oficiálně předat prezidentovi i seznam kandidátů na ministerské posty. Zeman se chce se všemi osobně setkat. Novou vládu jmenuje do konce ledna. Výsledek jednání o složení vlády může být podle Sobotky precedentem. Zeman by podle něj neměl do složení kabinetu zasahovat. Prezident ale už dopředu avizoval, že nemusí jmenovat každého, koho mu Sobotka navrhne. Opírá se přitom o posudek Ústavu státu a práva Akademie věd. Sobotka na to reagoval slovy, že pokud by prezident některého z kandidátů odmítl, mohla by na něj být podána kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu.

Vláda předstoupí před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o důvěru tři týdny po svém jmenování. Kabinet podle Sobotky poprvé zasedne v den jmenování. Na konci tohoto týdne by Sobotka také rád vybral šéfa Úřadu vlády. Mezi kandidáty je i tajemník městského úřadu ve Slavkově Pavel Dvořák. Budoucí premiér počítá také s tím, že šéfkou jeho sekretariátu bude Běla Hejná, která v současnosti vede sekretariát v ČSSD. Novým státním tajemníkem pro evropské záležitosti by se měl stát Tomáš Prouza.

Vydáno pod