Zátah policie: Nejen exportní banky, ale i firmy PSJ Jihlava a Sklostroj

Praha - Protikorupční policie od rána zasahuje v České exportní bance (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Obě instituce pomáhají tuzemským firmám s exportem. Zásah podle informací České televize probíhá i ve firmě PSJ Jihlava, server lidovky. cz uvádí, že policie je i v turnovském Sklostroji. Razie má zřejmě spojitost s loňským nálezem NKÚ. Policie si vyžádala materiály k 16 obchodním případům, z nichž jeden se týká financování výstavby skláren v Rusku. Do sídla v centru Prahy policie nepouští zaměstnance ani návštěvníky. Ministr financí v demisi Jan Fischer navíc na dnešek svolal jednání dozorčích rad obou institucí.

Policie v současnosti údajně provádí kompletní inventuru dokumentů a zasahuje také ve firmě PSJ Jihlava, kde si vyžádala materiály související s exportní bankou. Zátah zřejmě souvisí s loňským zjištěním NKÚ. Banka měla prý neoprávněně poskytnout úvěry v hodnotě osmi miliard korun. Část těchto peněz údajně odtekla do daňových rájů. U části úvěrů banka navíc porušila podle NKÚ zákon, a pokud by dlužníci peníze nesplatili, ztráta banky by šla na vrub státu. Server Insider poté napsal, že ČEB může přijít kvůli nesplácení vývozních úvěrů, pro něž si u dlužníků nezajistila zástavy, až o sedm miliard korun.

Podle zjištění NKÚ banka poskytuje úvěry malému okruhu stále stejných vývozců. Mohlo by tak jít o protekci vůči určitým skupinám. Ze 143 miliard korun, které ČEB na podporu exportu v letech 2005 až 2011 poskytla více než stovce žadatelů, získaly 19,5 miliardy (tedy 13,6 procenta) jen dvě firmy. Jedna z nich navíc vyplatila přes 40 procent prostředků z úvěru subdodavateli se sídlem v takzvaném daňovém ráji. „Je tedy otázkou, zda lze v tomto případě ještě mluvit o podpoře českého exportu,“ konstatuje NKÚ.

Redaktor MF Dnes Petr Holub:

„Pokud tato nepravděpodobná varianta, že nejde o nepozornost, neplatí, tak se to dá zjednodušeně nazvat jako největší tunel ve státním podniku za posledních několik let.“

„NKÚ kontroloval asi dvanáct projektů – úvěrů, a v devíti našel vážné chyby. V sedmi projektech se zjistilo, že hlavní část peněz nepřijde zpátky,“ uvedl Holub. Pochybné úvěry, na něž upozornil NKÚ, se týkaly vývozu do Ruska, Tuniska a Číny. Stát tímto způsobem podpořil vývozce Sklostroj Turnov, stavební firmu PSJ a dnes již zkrachovalou developerskou firmu ECM. Banka přitom s partnery, kterým půjčila finance, již neměla dobré zkušenosti.

Deník Insider přitom píše, že "kostlivci ze skříně teprve vypadnou„. Nejspíše tak lze čekat rozsáhlé pokračování celé kauzy. “Dlužníky jsou firmy vlastnící elektrárny a cementárny, někteří z dlužníků jsou přitom ovládáni ruským státem, případně lokálními vládami,„ dodává Insider. “Pokud jsem informován, tak se to týká různých obchodních případů před rokem 2010," dodal pak premiér v demisi Jiří Rusnok.

„Vždy šlo o to, že nějaký zahraniční podnikatel, nejčastěji z Ruska, získal od České exportní banky úvěr, v průměru za miliardu korun, a za tu miliardu koupil strojní vybavení nebo služby od české firmy. Nejčastěji to byla firma PSJ Jihlava, ale také turnovský Sklostroj,“ vysvětlil redaktor MF Dnes Petr Holub. Firma podle něj dodala strojní zařízení pro sklárny zpravidla do Ruské federace a poté zkrachovala. Záruky, které poskytla bance, byly podle Holuba bezcenné.

  • Petr Holub: „Praxe podpory exportu tím, že dám peníze cizímu podnikateli, aby si koupil české zboží, ta je opravdu velice vstřícná k podnikání a právě otevírá tyto možnosti.“

PSJ, a. s.

  • patří mezi největší stavební firmy v České republice
  • působí také na zahraničních trzích
  • byla založena 17. října 1990
  • referenční stavby: obchodně administrativní komplex BB Centrum v Praze, administrativní budova Main Point Karlin, budova AZ TOWER v Brně, Obchodně administrativní objekt Zlatý Anděl v Praze, CITY TOWER v Praze

Sklostroj Turnov CZ, s.r.o. 

  • je strojírenská firma, která se primárně specializuje na dodávku investičních celků, linek, strojů a zařízení pro výrobu obalového skla
  • existuje od roku 1950, v roce 1994 byla společnost privatizována
  • 95 procent obratu firmy je generováno exportem

EGAP údajně poskytla například několik nesplácených úvěrů na vybavení skláren, které v Rusku buduje místní podnikatelská rodina Sadovských. Ta si vzala úvěry i v době, kdy nemohla splácet ty předchozí. Za problémy skláren mohly především chyby vedení a nedostatečné zkušenosti s jejich provozem, ale také pokles prodeje skla. „Změna je na ruském trhu od roku 2009, kdy došlo k propadu používání pivních lahví a byly nahrazeny levnějšími plastovými,“ uvedla již dříve Hikelová.

  • Redaktorka Aktuálně.cz Zuzana Kubátová: „Tyto případy jsou problematické nejen v Rusku, ale několik projektů má ČEB i na Ukrajině. Za vývozem těchto technologií vždycky stála česká firma Sklostroj Turnov. Tím, kdo tento úvěr přijal a má ho splácet, jsou různé ruské subjekty, například rodina Sadovských.“

Zaměstnanci dnes pracují z domu

V recepci budovy se celý den pohybuje několik vyšetřovatelů v civilu a tři uniformovaní policisté. „Já mohu potvrdit, že od dnešního rána je v budově přítomna policie. Byli jsme brzy ráno požádáni o součinnost, kterou za EGAP poskytujeme v maximální možné míře a budova je momentálně pro zaměstnance uzavřena,“ potvrdila Hikelová. Do sídla obou institucí v centru Prahy tak policie nikoho nepouští.

V hledáčku policie je především činnost bývalého obchodního náměstka Jiřího Skuhry, odvolaného na podzim roku 2012. Vyšetřovatele zajímá také osoba Miroslavy Hrnčířové, která byla v České exportní bance odpovědná za úsek obchodu.

Budoucí premiér Bohuslav Sobotka shodou okolností v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny uvedl, že je potřeba klíčové instituce, jako právě Českou exportní banku, zkontrolovat. Vadí mu jejich špatná pověst. „Je potřeba zjistit, jak efektivně spravují prostředky, jaké mají od vlády zadání, zda postupují maximálně transparentně při poskytování úvěrů a garancí, nebo zda tam funguje uzavřená podnikatelská lobby, která mezi sebe nikoho jiného nepustí,“ uvedl.

Státní úvěrová pojišťovna EGAP funguje od roku 1992 a pojišťuje vývozní úvěry spojené s exportem zboží a služeb z Česka proti teritoriálním a komerčním rizikům. Pojišťovna patří do systému státní podpory exportu.

Česká exportní banka (ČEB) je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu přímo a nepřímo vlastněná státem. Vznikla v roce 1995 a tvoří nedílnou součást systému státní proexportní politiky. Posláním ČEB je podporovat český vývoz a znalost České republiky ve světě, což vede k podpoře celkové konkurenceschopnosti České republiky.