Majetkový úřad odmítl už 180 církevních žádostí, schválil jich 21

Praha – Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zatím církvím zamítl nároky na 180 nemovitostí. Nechce vydat třeba pozemky v Litoměřicích, na kterých stojí městská nemocnice, nebo v Libočanech na Lounsku, na nichž se nachází sportoviště a budova ve vlastnictví fotbalového klubu. Naopak souhlasil s jednadvaceti žádostmi. Úřad je jedním z několika státních institucí, na které se církve se svými nároky obracejí.

Úřad dnes obdržel výzvu na vydání 11 pozemků v areálu litoměřické nemocnice. „V tomto případě se jedná o pozemky zastavěné stavbami ve vlastnictví městské nemocnice, další pozemky s těmito stavbami bezprostředně souvisejí a jsou nutné k užívání těchto staveb,“ objasnil Robert Hurt z tiskového oddělení.

Církve nedostane ani sportoviště v Libočanech. „Dle zákona nelze vydat pozemek vyňatý ze zemědělského půdního fondu, na kterém bylo zřízeno v souladu se stavebním zákonem sportovní hřiště, které je užíváno,“ dodal Hurt. Přiblížil dále, že olomoucké arcibiskupství žádalo o několik pozemků v prostorách kroměřížského koupaliště nazývaného Bajda. Území bezprostředně navazuje na areál kroměřížského zámku a přilehlých zahrad zapsaných na seznamu památek UNESCO.

ÚZSVM dnes oznámil, že v zákonné lhůtě obdržel 1 080 výzev o vydání 168 staveb a 6 125 parcel. Z požadovaných 168 staveb se jich nejvíc, konkrétně 47, nachází na jižní Moravě. V tomto regionu je také nejvíce požadovaných pozemků, a to 2 566.

Naopak úřad vydal církvím 21 nemovitostí, mimo jiné pozemek s bránou tvořící vstup do známého benediktinského kláštera v Rajhradě u Brna. Před vydáním jsou podle ÚZSVM také pozemky pod historickými budovami z poloviny 17. století tvořící hospodářské zázemí zámku Žitenice na Litoměřicku, o jejichž vydání žádá Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. O budovu z roku 1884, nacházející se ve Filipově u Jiříkova, v níž je v současnosti domov důchodců, požádala Pražská provincie kongregace Nejsvětějšího Vykupitele, tedy redemptoristé.

O navrácení pěti staveb a dvanácti pozemků požádala ÚZSVM Slezská evangelická církev. Jde o nemovitosti v obci Komorní Lhotka na Českotěšínsku využívané pro sociální účely Slezskou diakonií a Integrovaným sociálním ústavem. O pozemek pod budovou svého kláštera v katastrálním území České Budějovice si zažádala Kongregace Školských sester de Notre Dame. Budovu kláštera získal řád zpátky do vlastnictví již na začátku 90. let minulého století. Vydáním majetku by se tak sjednotilo vlastnictví pozemků a samotné stavby.

Souhrnné údaje k církevním restitucím zveřejňuje ministerstvo kultury. K 9. lednu evidují úřady, hlavně Státní pozemkový úřad a Lesy České republiky, celkem 3 814 žádostí o vydání 78 939 pozemků a 981 staveb. Církve podle dohody se státem mají dle zákona dostat nemovitosti v hodnotě kolem 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také kompenzace 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se až na nulu bude postupně snižovat státní dotace církvím.