Zeman kritizoval personální vyprahlost stran, Picka si nechá na Hradě

Praha – Parlamentní strany v Česku jsou podle prezidenta Miloše Zemana personálně vyprahlé a chybí jim odborníci. Zeman v této souvislosti už dříve poukazoval na některé členy Rusnokova kabinetu, kteří se podle něj osvědčili a v nové vládě by tak mohli zastávat pozice odborných náměstků. Dnes ale uvedl, že většina ministrů o tyto funkce nemá zájem a bude pracovat jinde. Ministr obrany Vlastimil Picek by například mohl pracovat pro Hrad.

„Ministr obrany Vlastimil Picek mi sdělil, že by měl zájem pracovat na Hradě a já mu velmi rád vyhovím, protože budu mít opravdu odborného poradce pro armádu a bezpečnostní otázky,“ uvedl Zeman na závěrečném brífinku po návštěvě Karlovarského kraje. Současný ministr zemědělství Toman se podle prezidenta vrátí do čela Potravinářské komory.

Každý šéf vlády si podle Zemana může vybrat spolupracovníky, kteří jsou buď loajální, nebo odborně zdatní. Ideální je kombinace obojího. „Nedostatek toho, čemu se kdysi říkalo kádrové rezervy, je ale obecně vzato bída české politiky… Kdyby vedoucí představitelé jakékoliv politické strany usilovali o to, aby byli obklopeni lidmi, kteří je budou možná v některých oblastech přečnívat, měli by dostatečné rezervy v podobě úspěšných hejtmanů, starostů, případně dalších představitelů,“ podotkl prezident. Pozitivně ale hodnotil, že post šéfa resortu práce a sociálních věcí by mohla zastávat žena. Dosavadní kandidát Petr Krčál se nominace z rodinných důvodů vzdal.

Na závěr brífinku si Zeman rýpl do politických komentátorů

Zeman dnes ukončil třídenní návštěvu Karlovarského kraje. Na závět brífinku si neodpustil podle svých slov stručnou jedovatou poznámkou: „Na desítkách setkání, které jsem v kraji absolvoval, se mě nikdo nezeptal na problémy s premiérem, vládou a ministry. Zdá se, že to není problém občanů Karlovarského kraje. Chtěl bych jim poděkovat za to, že jejich hierarchie problémů je poněkud jiná než hierarchie mediální.“ Obyvatele kraje podle Zemana trápí především nezaměstnanost, dopravní infrastruktura, školství nebo zdravotnictví. „Nikoliv to, o čem neustále píší političtí komentátoři,“ dodal.

Prezident se zmínil i o počtu protestujících proti jeho osobě, který podle něj zvolna klesá: „Snížil se z původních několika málo desítek v jiných krajích na čtyři lidi, z toho tři demonstranty z gymnázia v Ostrově, kde jsem diskutoval z 600 studenty, a jednoho zastupitele z TOP 09, který se nezúčastnil našeho setkání se zastupiteli. Bude-li tento trend pokračovat, při návštěvě dalších krajů dosáhnu záporného čísla protestantů.“

Zeman: Nedostatek "kádrových rezerv" je bída české politiky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod