Honičky s policií se nevyplácí, dvěma řidičům hrozí 8 a 6 let

Praha - Sedmadvacetiletému řidiči, který v sobotu ujížděl policii na trase z Prahy do Plzně, hrozí až osm let vězení. Policie ho obvinila z několika trestných činů. Konkrétně jde o maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, násilí proti úřední osobě a obecné ohrožení. Z pěti trestných činů už byl obviněn i čtyřiadvacetiletý řidič, který v úterý také v Praze ujížděl policii a srazil při tom chodce. Původně mu hrozila obvinění ze tří trestných činů, ukázalo se ale, že zranění chodce jsou vážnější a vyžádají si dlouhé léčení. Obviněnému muži hrozí až šest let.

Sedmadvacetiletý řidič po zběsilé jízdě, při níž ze strany policistů padly varovné výstřely, skončil se střelným poraněním hlavy v plzeňské nemocnici. Nyní se jeho zdravotní stav zlepšil natolik, že mohl být převezen do Prahy a kriminalisté mohli provést další úkony trestního řízení. Vyšetřovatel mu sdělil obvinění krátce po poledni. „Poté skončil obviněný v cele předběžného zadržení a vyšetřovatel podal podnět státnímu zástupci k návrhu na uvalení vazby,“ doplnil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Řidič s vozem Mazda lucemburské registrační značky nezastavil v centru Prahy na pokyn policie, ujel a řítil se po dálnici z Prahy do Plzně rychlostí zhruba 200 kilometrů za hodinu. Na 34. kilometru způsobil i kolizi dvou policejních vozů, které zůstaly poté nepojízdné. Dalších šest až osm policejních hlídek a policejní vrtulník vůz pronásledovalo až do areálu plzeňské nemocnice na Lochotíně, kde byl řidič zadržen. Policie později zjistila, že muž měl udělen zákaz řízení platný od roku 2010 do října 2014. Má rovněž 19 záznamů trestního stíhání pro majetkové a drogové delikty a delikty týkající se maření úředního rozhodnutí a vykázání.

Policie dnes zveřejnila rovněž další informace k vozu, jímž řidič ujížděl. V mazdě se našla sada německých registračních značek, které nebyly nikdy vydány na jakékoliv vozidlo, takže se podle policie prokazatelně jedná o značky falešné. Podezřelý je rovněž původ vozidla. V národních ani mezinárodních evidencích sice není vedeno jako kradené, ale zároveň nemá podle výrobního čísla karosérie na českém území ani žádnou historii. „Proto budou pražští policisté žádat cestou mezinárodní spolupráce kolegy především v Lucembursku, ale i jiných státech, o informaci, zda je toto auto u nich vedeno v registru motorových vozidel, a kdo je případně jeho majitelem,“ dodal mluvčí.

Policie už obvinila i mladíka, který zranil chodce

Obvinění z pěti trestných činů už si vyslechl i čtyřiadvacetiletý muž, který při honičce v Praze srazil chodce. Zdrogovaného mladíka za volantem vozu značky Audi, který má již tři zákazy řízení, policisté pronásledovali v úterý celkem dvakrát, teprve napodruhé se jim ho podařilo zadržet. Vůz chtěli zkontrolovat, protože měl ručně psanou přední registrační značku a navíc měl na oknech tmavé fólie. Lékaři původně tvrdili, že sražený chodec utrpěl pouze zhmožděniny a odřeniny. Podrobnější vyšetření po převozu do nemocnice ale ukázala, že následky jsou vážnější a vyžádají si léčení v řádu několika týdnů až měsíců. „Lékaři zjistili, že zraněný má několik zlomenin jak jedné z horních končetin, tak v oblasti pánve,“ podotkl Hulan. Muž je momentálně v cele předběžného zadržení a vyšetřovatel podal podnět k návrhu na uvalení vazby.