Pecina kvůli lázeňským smlouvám odvolal šéfa služeb na vnitru

Praha – Ministr vnitra v demisi Martin Pecina odvolal z funkce ředitele Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra Romana Fidlera. Informoval o tom server Aktuálně. Důvodem změny ve vedení servisní společnosti úřadu byl pronájem lázeňských domů, potvrdil mluvčí vnitra Pavel Novák. Fidler totiž ukončil problematické smlouvy na pronájem čtyř lázeňských komplexů z éry Ivana Langera, čímž měla státu vzniknout značná škoda – bylo podáno i trestní oznámení.

Lázeňské domy v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Františkových Lázních a Luhačovicích měly prý být pronajaté až do roku 2028. Jenže zařízení služeb pro ministerstvo vnitra kvůli táhnoucím se sporům od smlouvy s firmou Temparano upustilo. Podle serveru Lidovky.cz tak státu hrozí povinnost uhradit odškodné v řádu desítek milionů korun. 

Podle mluvčího ministerstva se jedná o „závažné pochybnosti v rozhodnutí Romana Fidlera ve věci jednostranného odstoupení od smlouvy na pronájem lázeňských domů se společností Temprano“. "Vzhledem k podezření, že tímto krokem byla státu způsobena značná
finanční škoda, bylo v této věci podáno rovněž trestní oznámení," dodal Novák.   

Podle Lidovek uzavřelo ministerstvo první smlouvu s Temparanem v roce 2008 za vedení Ivana Langera. Audit ale ukázal, že stát lázně pronajal velmi nevýhodně. Smlouvu zrušil až ministr vnitra Radek John (Věci veřejné), který využil jejího porušení ze strany Temparana. Vnitro nicméně areály v roce 2011 pronajalo stejné firmě  - už za vedení Jana Kubiceho, pro stát ale byly podmínky výhodnější.