Kuriózní případ: Vděčná důchodkyně poslala policistům 10 tisíc v obálce

Nový Jičín - Policisté jsou zvyklí na ledacos, 85letá důchodkyně z Nového Jičína je ale překvapila. Byla totiž tak nadšená, jak rychle dopadli mladého zloděje, který jí ukradl kabelku včetně všech dokladů, že jim poslala jako poděkování deset tisíc korun v obálce. Policisté ale dar přijmout nechtějí a podle zákona ani nemohou – peníze tak ženě přinesli zpátky.

"Uvědomila jsem si, o co bych přišla, kdyby mi policisté doklady nevrátili, co bych musela
platit a vyřizovat. Prokázali mi neocenitelnou službu,„ vysvětlovala Božena Hubníková. Tu mladý pachatel přepadl loni v srpnu, povalil ji na zem a vytrhl kabelku, kde měla i peněženku. “Žena zachovala chladnou hlavu, udala nám přesný popis útočníka, kterého jsme krátce poté našli v jednom baru," uvedl mluvčí novojičínských policistů Roman Gřes. Mladý zloděj už mezitím dostal u soudu podmíněný trest. 

A dnes dostala Božena Hubníková zpátky deset tisíc, které jako poděkování poslala policistům. „Přece bychom nevzali odměnu od člověka, který má 85 let a na každou korunu musí tvrdě šetřit,“ uvedl vedoucí novojičínské policie Miloslav Steiner. Okradená důchodkyně proto zřejmě pošle vrácené peníze na provoz psího útulku.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Novojičínští policisté dostávají zhruba 50 děkovných dopisů ročně. Že by někdo touto cestou poslal peníze, tady ale nikdo nepamatuje. Policisté navíc ani ze zákona podobné dary přijímat nemohou. Přispět na práci policie je možné pouze přes její prezidium, ani pak ale finanční dar nedostane přímo vybraný policista – dorazí pouze na služebnu.