Fiala dostal na Ústecku jasnou nominaci na předsedu ODS

Litoměřice - Občanští demokraté z Ústeckého kraje podpoří ve volbě o post předsedy strany Petra Fialu. Bývalého ministra školství ve středu v noci nominoval regionální sněm ODS. Fiala získal 52 hlasů z 61. Nepodpořila ho pouze ODS z Loun, která na oblastním sněmu nominovala Edvarda Kožušníka. Oznámil to krajský předseda stany Vladislav Raška.

Na pozici prvního místopředsedy zvolili delegáti sněmu bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. „Představil jsem kandidátům svoji představu vedení strany v případě, že budu zvolen. V pozici prvního místopředsedy jsem připraven stát po boku předsedy a tvrdě pracovat,“ řekl Pospíšil. Na řadové místopředsedy nominovali delegáti senátora Miloše Vystrčila a starostku Obrnic na Mostecku Drahomíru Miklošovou.

Delegáti sněmu zvolili i nové vedení krajské organizace. Předsedou se stal bývalý primátor Děčína a krajský zastupitel Vladislav Raška, prvním místopředsedou poslanec Radim Holeček. Podle Rašky obměna dokazuje, že na ODS už nemají vliv silní zákulisní hráči. „Dochází ke změnám, doufám, že to jsou změny k lepšímu a doufám, že se to projeví v každodenní práci na získání důvěry lidí,“ řekl Raška.

Kolo nominací na víkendový kongres uzavře páteční regionální sněm v Plzni. Podpora poslance a exministra školství Petra Fialy po krajských sněmech sílí. Politolog, bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a bývalý ministr školství Fiala oznámil svou kandidaturu na předsedu strany začátkem loňského prosince. Za ODS už úspěšně kandidoval v podzimních předčasných parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny. V čele strany jej chtějí občanští demokraté také v Pardubickém, Královéhradeckém, Zlínském, Středočeském, Jihomoravském, Moravskoslezském, Jihočeském kraji a na Vysočině.

Liberecký kraj zase zvolil jako nejvhodnějšího kandidáta na předsedu europoslance Edvarda Kožušníka. O post předsedkyně bude usilovat patrně i stávající místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. ODS je bez předsedy od loňského června, kdy na místo rezignoval bývalý premiér Petr Nečas. Stranu nyní vede Martin Kuba.

Vydáno pod