Palachův týden: Provokace několika protistátních živlů, tvrdila ČST

Praha – Protistátní živly řízené Chartou 77 a jí podobnými skupinami narušily veřejný pořádek v Praze. Situaci vyřešili příslušníci pořádkových sil a na žádost pražských podniků i Lidové milice. Václavské náměstí bylo v klidu vyklizeno a proti zbylým provokatérům bylo řádně zakročeno. Tolik informace tehdejší Československé televize (ČST). Ale ono to bylo trošku jinak. V archivu České televize jsou i záběry, které se tehdy vysílat nesměly. Nabízíme srovnání oficiálního zpravodajství a záběrů, které ukazují, co se opravdu v lednu 1989 v centru Prahy dělo.

Palachův týden: Jak informovala ČST a jak to opravdu bylo (zdroj: ČT24)

„Náš štáb sledoval, jak se na Václavském náměstí několik protistátních živlů pokoušelo o provokaci, chtěly zneužít 20. výročí nesmyslné sebevraždy studenta Palacha a vyvolat protisocialistické emoce. Tuto akci dlouhodobě připravovaly různé protistátní skupiny, především Charta 77 společně se západními diverzními centry a některými západními rozhlasovými stanicemi jako Svobodná Evropa nebo Hlas Ameriky. Zamýšlená akce byla zakázána, proto bylo náměstí nejprve v klidu vyklizeno. Proti zbylým provokatérům později příslušníci pořádkových jednotek řádně zakročili.“ Tak zněla oficiální informace Československé televize (ČST) o nedělní demonstraci konané 15. ledna 1989.

V lednu 1989 při vzpomínce na upálení Jana Palacha Praha zažila asi největší protesty proti komunistickému režimu. Lidé přišli na Václavské náměstí k pomníku sv. Václava položit kytičku pro Jana Palacha. A represivní bezpečnostní složky zareagovaly očekávaně: vodní děla, policejní antony, milicionáři a policisté z pohotovostního pluku. Všechny předchozí protesty většinou po tvrdém zásahu utichly. Tentokrát to ale bylo jiné. Lidé přišli druhý den zas a zas, po celý týden. 

Osud Jana Palacha ve fotografiích