Exmanažer má bance zaplatit 6,5 miliardy. Odmítl totiž amnestii

Praha - Bývalý manažer Komerční banky Jaroslav Mareš má svému bývalému zaměstnavateli zaplatit ztrátu převyšující 6,5 miliardy korun. Obviněných v patnáct let starém případu bylo přitom devět, jediný Mareš ale odmítl přijmout loňskou novoroční amnestii. Veškerá odpovědnost za nezajištěné obchody s firmou B. C. L. Trading Baraka Alona a za finanční ztrátu bankovního domu tak padá na jeho hlavu. O případu píše deník Právo.

Jaroslav Mareš je jediným z devíti členů bývalého představenstva, jenž odmítl přijmout loňskou novoroční amnestii prezidenta Václava Klause a dál trvá na soudním projednání svého případu. Ostatní bývalí spolupracovníci milost přijali, čímž se vyhnuli povinnosti zaplatit vzniklou škodu přesahující 6,5 miliardy korun.

Obžaloba vinila bankéře z toho, že při obchodování banky s B. C. L. v letech 1997 až 1999 porušili povinnost opatrovat a spravovat cizí majetek. Soudy si kauzu opakovaně přehazovaly mezi sebou, bankéři byli čtyřikrát zproštěni obžaloby, odvolací soudy však případ vracely k novému projednání. Představenstvo podle obžaloby schválilo finanční limity pro otevření dokumentárních akreditivů pro B. C. L., přestože jejich zajištění bylo nedostatečné.

Manažer: Věřím v nezávislost našich soudů

„Zvolil jsem cestu práva, protože v právo věřím. Věřím i v nezávislost našich soudů. Nemohl bych se podívat do očí sám sobě ani své rodině a okolí,“ vysvětluje Mareš důvody, proč se rozhodl v procesu pokračovat. Bývalý bankéř tímto patnáct let trvajícím procesem ztratil možnost uplatnit se ve svém oboru a opakovaně se musel přihlásit i na úřadu práce.

Komerční banka
Zdroj: isifa/Euro/Pinkas Martin

Zmocněnec KB Michal Zahradník, který u soudu uplatňuje vůči Marešovi nárok na 6,5miliardové odškodnění, se k případu odmítl vyjádřit. Předsedkyně senátu Helena Králová hlavní líčení odročila na březen a hodlá vyslechnout i Marešovy bývalé spoluobviněné členy představenstva banky.