Pravicová opozice: Buďto vláda své sliby nesplní, nebo se utopí v dluzích

Praha - Čím dříve vláda vznikne, tím lépe, shodují se koaliční i opoziční politici v reakci na jmenování Bohuslava Sobotky premiérem. Shoda mezi představiteli parlamentních stran panuje i na tom, že by měl mít nově jmenovaný premiér možnost prosadit si do vlády svůj tým. „To, že chce prezident vědět představy každého kandidáta, považuji za logické,“ upozornil ale Vojtěch Filip (KSČM). Jsme připraveni vládu sestavit prakticky okamžitě, vzkazují přitom prezidentovi koaliční strany, které zároveň věří, že po osobních pohovorech přesvědčí prezidenta o svých kompetencích všichni jejich kandidáti. Pravice přeje Sobotkovi, aby vládl dobře, ale nevěří, že dokáže splnit své sliby.

Filip: Rozdělení kompetencí mezi premiéra a prezidenta je jasně dané

„Byl to logický krok pana prezidenta, když pan Sobotka došel ke koaliční dohodě,“ komentoval jmenování Bohuslava Sobotky premiérem předseda KSČM Vojtěch Filip. Jmenování ostatních členů vlády záleží podle jeho názoru na dohodě nově jmenovaného premiéra s prezidentem. „To, že chce pan prezident vědět od každého kandidáta jeho představy, považuji za logické,“ myslí si Filip. „Rozdělení kompetencí a odpovědnosti je ale jasně dáno,“ dodal s tím, že si své kandidáty může Bohuslav Sobotka prosadit, pak ale na něm bude i odpovědnost za jejich působení na ministerstvech.

Zda KSČM nakonec vládu při hlasování o důvěře podpoří, záleží podle Filipa jednak na tom, jaké bude její programové prohlášení, za druhé i na osobnostech konkrétních ministrů. Filip také připomněl, že v tuto chvíli je proti nulové toleranci nově vznikající vlády, s níž má KSČM programové shody například v oblastech jako zdravotnictví nebo sociální oblast.

Kalousek: Na vládě mi vadí rozpory mezi ambicemi a zdroji

„Já mu přeju úspěchy, i když z pozice opozičního politika,“ řekl ke jmenování Sobotky místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Důvěru v nově vznikající vládu ale nemá, dodal vzápětí. Nejvíce mu na vládním programu vadí rozpory mezi ambicemi a rozpočtovými zdroji. „Buďto své sliby nesplní, nebo se utopí v dluzích,“ varoval Kalousek.

„Vláda bude v neustálém sporu mezi zájmy daňových poplatníků a koncernu Agrofert,“ dodal Kalousek svou druhou námitku ke vznikající vládě. Místopředseda TOP 09 také kritizuje faktické zrušení lustračního zákona, které je podle něho motivováno výhradně umožněním vstupu Andreje Babiše do vlády. „V historii byl jen dvakrát přijat zákon kvůli konkrétní osobě,“ upozornil Kalousek s tím, že prvním případem bylo vyvlastnění Schwarzenbergů a druhým zrušení lustrací pro Andreje Babiše.

Kuba: Doba od voleb do jmenování vlády odpovídá realitě

„Především bych popřál občanům České republiky, aby tato vláda vládla správně,“ řekl Martin Kuba (ODS) po jmenování Bohuslava Sobotky premiérem. Stejně jako Kalousek také Kuba varoval před tím, že sliby koalice nezapadají do ekonomického rámce. „Doba od voleb ke jmenování premiéra asi odpovídá realitě,“ poukázal Kuba na vnitrostranické problémy ČSSD, ale také například na vánoční svátky, které zpomalily koaliční vyjednávání.

Okamura: Se vznikající vládou máme výrazný programový překryv

Výrazné překryvy s vlastním programem oceňuje na vznikající vládě předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura, který ale poukázal na větší důraz na prvky přímé demokracie. Právě podpora návrhu o všeobecném referendu je pro Úsvit podmínkou, aby podpořila vládu při hlasování o důvěře. I on poukázal na to, že by vláda měla vzniknout co nejdříve.

Vládu by měl prezident jmenovat co nejdřív, shodují se zástupci ANO i lidovců

Jmenování Bohuslava Sobotky premiérem vítá i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. To, že cesta k jeho jmenování byla dlouhá, je podle něj pochopitelné, mimo jiné i proto, že stranám poměrně dlouho trvala dohoda na koaličním programu. „Záleží to na panu prezidentovi, my jsme kompletně připraveni,“ řekl Faltýnek k tomu, kdy by mohla být jmenována celá vláda. Faltýnek sice chápe, že prezident může mít o některých kandidátech pochybnosti, je ale přesvědčen, že po osobních schůzkách nebude mít se žádným z kandidátů problém. „Já doufám, že ty pochyby Martin Stropnický rozptýlí a přesvědčí pana prezidenta, že je dobrým kandidátem na post ministra obrany,“ uzavřel Faltýnek.

Prostor pro další zdržování nevidí ani lídr ANO Andrej Babiš. Podle něj vládní vyjednávání protahovalo několik „pseudoproblémů“ - nejdříve rozkol uvnitř vedení ČSSD, poté dohady o lustračním osvědčení. „…Protože já žádné lustrační osvědčení podle většiny právníků nepotřebuji,“ tvrdí.

  • Andrej Babiš: „Nechápu, proč dneska byl pan Sobotka jmenován a jde tam s návrhy kandidátů opět v pondělí. Proč tam ty papíry nenechal už dnes? Potřebujeme řešit aktuální problémy hlavně z titulu čerpání eurofondů - a tam skutečně jde o každý den.“

„Já také nevidím důvod, proč by mělo docházet k nějakým průtahům,“ souhlasí se zástupci ANO předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který je přesvědčen, že vláda bude kompletní v horizontu několika dnů, maximálně týdnů. Bělobrádek také věří, že prezident jmenuje všechny ministerské kandidáty jeho strany.

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku novým premiérem. Stalo se tak 83 dní po podzimních sněmovních volbách, což je nejdelší doba v historii České republiky, která od hlasování občanů do jmenování ministerského předsedy uplynula. Vládu s politickým mandátem by Česko mohlo mít na konci ledna. Země má nyní dva předsedy vlády. Úřednický kabinet v demisi vede nestraník Jiří Rusnok. Sobotka stane v čele koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL - více o jmenování premiéra najdete zde.

Vydáno pod