Okamuru nahradí lidovec, k urnám přišlo jen 16 procent voličů

Zlín - Senátorem obvodu Zlín ze stane starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar z KDU-ČSL. Volilo jej 63 procent voličů. Porazil bývalého hejtmana Libora Lukáše z ODS. Kunčar nahradí Tomia Okamuru, který byl zvolen poslancem. Volby vzbudily velmi malý zájem voličů, k urnám přišlo jenom 16,36 procenta voličů.

„Pro mě je výsledek velmi příjemný, je to povzbuzení pro mou další práci a zároveň závazek co nejdříve naplňovat volební program,“ uvedl vítězný Kunčar. Po výhře poděkoval Pánu Bohu, manželce a rodině. Doplnil, že se chce stát senátorem celého regionu. I po zvolení zůstane ve funkci starosty.

  • Patrik Kunčar: „Od rozdělené práce neuteču a mandát starosty dokončím. Mám příklad několika kolegů, starostů i senátorů. Ukazuje se výhoda tohoto spojení, kdy člověk není odtržen od každodenní reality.“

Poražený kandidát Lukáš se výsledky dozvěděl na kongresu ODS v Olomouci. „Pro mě je to zklamání, rozdíl je velký. Nicméně jsme každý získali z těch přerozdělených hlasů poměrně hodně. Patrik Kunčar skoro 5000, já víc než 2000 hlasů,“ uvedl. V rozhodování voličů podle něj sehrála roli i stranická příslušnost.

  • Libor Lukáš: „To, že jsem bojoval v dresu občanských demokratů, mi nepřinášelo nic. Sváděl jsem boj jak s novými hnutími, tak s negativním názorem na občanské demokraty, to vše přineslo tento výsledek.“

Nový šéf ODS na olomouckém kongresu přesto označil výsledek za úspěch. To potvrzuje i politilog Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Šaradín: „Je to region pro KDU-ČSL jako stvořený. Překvapením bylo, že oba kandidáti získali poměrně dost hlasů nových voličů. Pro ODS je úspěchem už druhé kolo. To, že Lukáš získal dalších 2000 voličů, potvrzuje, že se volby týkají osobností. Týká se to obou kandidátů.“

Okamuru nahradí lidovec Kunčar (zdroj: ČT24)

„Absolutní nezájem voličů“

V Otrokovicích dorazilo k volbám podle mluvčí otrokovické radnice Lenky Vaculové pouze něco málo přes devět procent voličů: „Volební účast je skutečně podprůměrná. Lidé se do volebních místností nehrnou.“ V prvním kole byla v tomto obvodu volební účast 17,6 procenta, dorazila tak pouze zhruba polovina těch, kteří volili minulý týden.

„Volební účast je velmi malá, je to absolutní nezájem voličů,“ řekla vedoucí správního odboru radnice Napajedel Zdeňka Sukupová. Lépe na tom byla města, kde měli oba finalisté slušnou podporu už před týdnem. V Uherském Brodě zaznamenali odpoledne účast kolem 20 procent voličů. Nejvyšší účast podobně jako v prvním kole byla v Bojkovicích.

Konečný výsledek voleb najdete zde.

  • Nejméně voličů přišlo k doplňovacím volbách v roce 2007. Obvod Přerov ve druhém kole vykázal účast jen 9,66 procenta, v Chomutově přišlo 9,73 procenta voličů. Nízká volební účast byla také v roce 2003 ve druhém kole doplňovacích voleb v Brně-městě, kam dorazilo 10,3 procenta voličů nebo loni v obvodě Sokolov (10,4 procenta).

Patrik Kunčar je od roku 2010 starostou Uherského Brodu. V roce 2013 dokončil studium oboru andragogika na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha, v letech 1991 až 1992 studoval i na zlínské technologické fakultě VUT Brno, studium nedokončil. V minulosti pracoval jako technik ve zbrojovce nebo geodetické kanceláři.

Členem KDU-ČSL je od roku 2006, v současnosti je předsedou místní organizace Uherský Brod. Členem zastupitelstva je od roku 2006. V roce 2012 neúspěšně kandidoval ve volbách do krajského zastupitelstva, loni byl na 18. místě kandidátky KDU-ČSL v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Je činný ve Svazu měst a obcí. V letech 2010 až 2013 byl předsedou sdružení města a obcí Uherskobrodsko. Je ženatý, má tři syny. 

image_537241
Zdroj: ČT24

Kunčar získal v prvním kole, které se konalo minulý týden, 23 procent, druhý Lukáš, který se dnes účastní kongresu ODS v Olomouci, obdržel 16,5 procenta. Volební účast v prvním kole činila 23 procent a už tehdy byla nejnižší v prvním kole v historii obvodu.

image_537242
Zdroj: ČT24

Voliči si původně v doplňovacích senátních volbách vybírali z devíti kandidátů, což bylo o dva více než při posledních volbách v roce 2012. Nový senátor nebyl zvolen na obvyklých šest let, ale pouze dokončí Okamurův mandát, který vyprší na podzim roku 2018. Okamura se vloni stal poslancem za hnutí Úsvit.

  • Už před volbami Kunčara podpořila Strana zelených a po prvním kole i neúspěšná kandidátka, bývalá senátorka Jana Juřenčáková, která kandidovala za Nezávislé. Kunčara podporovalo i hnutí ANO a Starostové a nezávislí (STAN). Lukášovi vyjádřil podporu pouze kandidát Strany svobodných občanů Jiří Remeš.

Zásadní bude až podzimní obměna Senátu

Výsledek voleb na rozložení sil v horní komoře příliš nezmění, neboť nadpoloviční většinu si udrží ČSSD, která má 44 z 81 senátorů. Kunčar pomůže obnovit počet členů Klubu pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí na devět. Bývalý senátor Tomio Okamura byl totiž členem právě této frakce. Zásadnější bude až podzimní obměna třetiny Senátu, v níž bude ČSSD obhajovat vítězství ve 23 z 27 obvodů.