Fialovi bude krýt záda europoslanec Zahradil

Olomouc – Nový první místopředseda ODS bude zároveň zodpovědný za stranickou kampaň do letošních evropských voleb. Takový slib dal delegátům na sjezdu nově zvolený druhý muž strany Jan Zahradil. Sjezd tím dal mimo jiné najevo, že nadcházející volby do Evropského parlamentu jsou pro občanské demokraty velmi důležité. Zahradil získal 294 hlasů, jeho protikandidát Jiří Pospíšil pak 193. Zahradil chce záhy po sjezdu předložit vedení strany koncepci evropské kampaně.

„Chtěl bych ocenit, že jsme s mým protikandidátem Jirkou Pospíšilem nevedli kampaň proti sobě navzájem a ještě minulý týden jsme si na společném obědě řekli, že výsledek naši spolupráci nijak neovlivní,“ řekl po zvolení Zahradil. Jisté vyhranění vůči sobě ale v předchozích kandidátských proslovech bylo znát.

Pospíšil se nepřímo opřel do Zahradila, když řekl, že post prvního místopředsedy má být funkcí na plný úvazek. Zahradil ale jako europoslanec tráví část své práce v zahraničí. „Být europoslancem není žádná vada. Je to otázka organizace práce a času. Já jsem postavil v roce 2009 v Evropě jednu celou politickou stranu. Nebojím se vedle politických záležitostí ani technicko-organizačních a manažerských,“ zmínil Zahradil.

Sám v narážce na kontroverzní pozadí ODS poznamenal, že je podle svého názoru „snad bezriziková osoba“. „Když mluvíme o minulosti spojené s politickými podnikateli, myslím, že jsem měl dost štěstí, možná opatrnosti a rozumu, abych se do některých situací nedostal,“ dodal s tím, že takové tvrzení ale nemíní konfrontačně vůči Pospíšilovi.

Jan Zahradil na kongresu ODS
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Kritika ODS do řad hnutí ANO - politický podnikatel, nebo podnikatel v politice?

Naopak narážka o „kmotrech“, s jejichž zákulisním stínem si občanští demokraté užili v minulosti dost, mířila z úst Zavadila do hnutí ANO - a jmenovitě Andreje Babiše. „Když už se bavíme o těch politických podnikatelích, jeden z nich teď sedí ve vládě a chystá se převzít státní kasu,“ uvedl Zahradil.

Mezi delegáty kongresu dokonce koluje i petice proti zrušení lustračního zákona. Právě tato norma bránila Babišovi k nástupu do funkce ministra financí. Prezident Miloš Zeman ale připustil možnost obejít zákon a jmenovat Babiše, pokud sněmovna schválí v prvním čtení lustrační zákon. 

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ale kritiku z řad ODS odmítá. Podle něj ANO nikdy lustrační zákon zrušit nechtělo a o nutnosti prosadit co nejrychleji zákon o státní službě hovořilo už před volbami.

Jaroslav Faltýnek o kritice Babiše na kongresu ODS: „Bohužel kolegové z ODS nepochopili, že je v tom zásadní rozdíl. Politický podnikatel je člověk, který podniká, a nikdo neví, jak přišel ke svým miliardám a jak řídil ze zákulisí politiky ODS. Pak existuje podnikatel v politice - to je pan Babiš, který šel transparentně do politiky. Celý národ věděl, jak podniká, v čem podniká, jak svůj podnik spravuje, jak je ten majetek velký.“

Jan Zahradil na kongresu ODS
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Zahradil slíbil, že v případě zvolení požádá grémium, aby jej pověřilo stoprocentní odpovědností za letošní evropské volby. Zahradil na rozdíl od Pospíšila považuje funkci prvního místopředsedy za politickou. Podle něj by ODS měla zlepšit komunikaci s médii.

Zahradil dodal, že mnoho delegátů jeho názory zná a někdy se leckomu nemusí líbit. Nikdo ale prý nemůže namítat, že by nebyly zásadové. Právě evropské volby považuje pro další osud ODS za klíčové.

Jan Zahradil: „Petr Fiala je konzervativec z Moravy a členem strany je velmi krátce. Já jsem Čech, jsem liberál a zkraje 90. let jsem spoluzakládal tuto stranu. Myslím, že takový tandem bude dobrým důkazem, že jsme celostátní stranou, liberálně-konzervativní a že nedělíme lidi na staré a nové.“

Jan Zahradil (50) - poslanec Evropského parlamentu (EP, od roku 2004), první místopředseda poslanecké frakce Evropských konzervativců a reformistů, člen výboru pro mezinárodní obchod. Pražský rodák, vystudoval obor technologie vody a životního prostředí na VŠCHT. Před vstupem do politiky pracoval v letech 1987 až 1992 v Ústavu technologie vody a prostředí.

V letech 1990 až 1992 byl poslancem Federálního shromáždění, po rozpadu Československa působil mimo jiné jako vedoucí zahraničního oddělení ODS (1993-1996), poradce premiéra Václava Klause pro zahraniční politiku (1995-1997) nebo vedoucí oddělení evropské integrace Úřadu vlády ČR (1997).

V červnu 1998 byl zvolen do Poslanecké sněmovny (neúspěšně kandidoval už v roce 1996), kde byl například místopředsedou zahraničního výboru nebo výboru pro evropskou integraci. Od května 2004 je poslancem Evropského parlamentu, mandát obhájil v červnu 2009. Členem ODS je od roku 1991. V letech 1991 až 1998 působil ve vedení oblastního sdružení v Praze 6, v listopadu 2001 byl zvolen místopředsedou strany a od prosince 2002 pak byl dva roky prvním místopředsedou (nejprve se neúspěšně ucházel o post předsedy ODS). Opakovaně byl stínovým ministrem zahraničí.