Den otevřených dveří na palestinské ambasádě byl zrušen

Praha – Palestina chce projasnit vztahy s Českem, řekl České televizi zástupce tamního ministerstva zahraničí. Vzájemné postoje zkalila smrt velvyslance Džamála Muhammada Džamála, který 1. ledna nepřežil explozi v pražské rezidenci. Kriminalisté, kteří případ pořád vyšetřují, následně v domě našli nelegální zbraně i další výbušninu. Dveře velvyslancovy rezidence se dnes měly otevřít veřejnosti. Akce ale byla zrušená. Vila je totiž postavená nedávno a ještě neprošla kolaudací. První z kroků, jak narušené česko-palestinské vztahy urovnat, tak musí počkat.

Co ještě počátkem týdne vypadalo jako pomalu utichající rozruch po stále záhadném výbuchu z prvních hodin nového roku, opět silně rozčeřily nové události: hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát si v dopise Bruselu stěžoval na českého velvyslance v Izraeli Tomáše Pojara. Nelíbila se mu jeho návštěva univerzity v židovské osadě Ariel na západním břehu Jordánu, která leží hluboko na území, jež Palestinci považují za základ svého budoucího státu. Následně do médií pronikla informace, že se na palestinské ambasádě v pražském Suchdole našla další výbušnina. 

Palestinská diplomacie se po své veřejné omluvě především snaží urovnat skandál po smrti svého velvyslance. Slíbený den otevřených dveří má na pražské ambasádě proběhnout co nejdřív. „Ujišťuji, českou veřejnost, že nic podobného se už nikdy nebude opakovat a všechny naše objekty jsou teď zcela bezpečné,“ uvedl Tajsír Džararat, náměstek palestinského ministra zahraničí. 

Dveře palestinské ambasády zůstávají zavřené (zdroj: ČT24)

Palestinská vláda v Ramalláhu napjatě čeká na výsledky českého policejního vyšetřování. Hlavně na balistický test, který potvrdí, nebo také vyvrátí oficiální verzi, že nalezené zbraně byly skutečně třicet let uskladněné ve sklepě a že s nimi nikdo nespáchal trestný čin. Experti z kriminalistického ústavu zatím policii poslali jen část posudků. Zjistili, jaká látka v trezoru explodovala a jestli za výbuch mohla například špatná manipulace se zámkem. Citlivé informace jsou ale tajné, a vyšetřování potrvá ještě týdny. 

České ministerstvo zahraničních věcí držení zbraní na půdě velvyslanectví označilo za porušení zákona. Palestina se za to okamžitě omluvila. Podobný dopis přišel i starostovi pražského Suchdola, kde rezidence sídlí. Ten požaduje přesunutí palestinské ambasády mimo zastavěné území.