Ve vedení ODS Kupka, Tošenovský, Vystrčil a Novotný. Pospíšil končí

Olomouc – V novém vedení ODS zasedne starosta středočeských Líbeznic a bývalý mluvčí ODS Martin Kupka, europoslanec Evžen Tošenovský, senátor Miloš Vystrčil a primátor Olomouce Martin Novotný. Novotný byl zvolen až ve třetím kole druhé volby, kde porazil starostku Obrnice Drahomíru Miklošovou. V první volbě přitom Novotný nominaci odmítl a nekandidoval. Druhá volba se konala poté, co dosavadní místopředseda Jiří Pospíšil ani politolog Petr Sokol nedostali nadpoloviční počet hlasů. Pospíšil následně odstoupil a ve vedení ODS končí. Občanští demokraté si na kongresu zvolili do čela strany Petra Fialu a jako prvního místopředsedu Jana Zahradila.

Čelo ODS se tentokrát obejde bez ženské tváře. Jedinou kandidátkou byla úspěšná komunální politička Drahomíra Miklošová. Už před volbou užšího vedení ODS přitom bylo jasné, že v něm bude chybět také dlouholetá místopředsedkyně Miroslava Němcová. Ta se rozhodla účastnit pouze volby předsedy strany a po neúspěchu se o místopředsednickou funkci sama odmítla ucházet. Její místo tak symbolicky převzal člen stejné regionální rady Vystrčil. Obhajobu své funkce už dříve zavrhnul i první místopředseda Martin Kuba, který stranu dočasně vedl.

Nová čtveřice doprovodí ve vedení ODS lídra Petra Fialu a také prvního místopředsedu Jana Zahradila. Především Fiala získal v hlasování výraznou převahu 437 hlasů z téměř 550, což představuje podporu 80 procent delegátů. Jeho protikandidáty, bývalou předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou a europoslance Edvarda Kožušníka, podpořilo 66, respektive 32 delegátů.

Martin Kupka (38) - starosta obce Líbeznice (Praha-východ; od 2010). Devět let pracoval v Českém rozhlase jako moderátor a redaktor, osm let byl ředitelem a organizátorem festivalů vážné hudby v Karlových Varech a v libereckém regionu. V letech 2001 a 2002 byl mluvčím pražského magistrátu, poté podnikal v oblasti mediálního poradenství a PR. Byl mluvčím Středočeského kraje, ministerstva dopravy a také vedoucím mediální sekce ODS. V roce 2010 byl několik měsíců mluvčím vlády a ředitelem tiskového odboru Úřadu vlády. V ODS je členem regionální rady a předsedou oblastního sdružení Praha-východ.

Evžen Tošenovský (57) - poslanec Evropského parlamentu (EP, od roku 2009), místopředseda výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu. Působil jako matematik-analytik ve Vítkovických železárnách a v letech 1991–1993 byl matematikem v soukromé německo-české firmě Pike Eletronic spolupracující se společností Siemens. V roce 1990 byl zvolen do zastupitelstva Ostravy a tři roky nato se stal tamním primátorem. V letech 2001 až 2008 byl předsedou Asociace krajů ČR. V roce 2002 se chtěl ucházet o funkci předsedy ODS po odcházejícím Václavu Klausovi, nakonec ale na kandidaturu rezignoval. Vysvětlil to tím, že ho Klaus a tehdejší vedení v čele ODS nechtěli.

Miloš Vystrčil (53) - senátor, první místopředseda klubu senátorů ODS, bývalý hejtman Kraje Vysočina. Rodák z Dačic vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně, působil jako učitel a zástupce ředitele gymnázia v Telči. Od roku 2009 vyučuje na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě. V letech 1998 až 2001 byl starostou Telče, v roce 2001 byl zvolen prvním zástupcem hejtmana kraje Vysočina, v letech 2004 až 2008 byl hejtmanem. Je zastupitelem Kraje Vysočina a města Telč. Členem ODS je od roku 1991, od loňska je předsedou krajské ODS na Vysočině.

Martin Novotný (41) - primátor Olomouce. Absolvoval pět ročníků filozofie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, studium nedokončil. V období 2000 až 2001 byl poradcem místopředsedy sněmovny Ivana Langera (ODS), později pracoval jako tajemník klubu zastupitelů ODS v kraji. V roce 2002 byl zvolen do olomouckého zastupitelstva, stal se náměstkem primátora. Od listopadu 2006 je primátorem (znovuzvolen byl v roce 2010). Členem ODS je od roku 1996 (v letech 2000 až 2001 byl místopředsedou celostátní organizace Mladých konzervativců). Je členem výkonné rady ODS, místopředsedou regionálního sdružení a předsedou oblastního sdružení strany.

Němcová se loučí s vedením ODS

Hlavně pro Němcovou měl osobní výsledek na volebním sjezdu hodně hořkou pachuť. V rozhovoru pro Novinky.cz uvedla, že výsledek nepovažuje za férový vzhledem k tomu, co pro ODS udělala. V posledních volbách dostala 27 tisíc preferenčních hlasů a podle svých slov se dokázala pro stranu obětovat i v těžkých časech. Proti velkému favoritu Fialovi kandidovala i přesto, že nedostala ani jednu krajskou nominaci – včetně své „domovské“ Vysočiny. „Byla snaha zvolit do čela ODS někoho, kdo není spojen s její historií, a tudíž to špatné mu nelze předhazovat,“ uvedla Němcová.

Jaroslav Kubera, senátor ODS, 16. 1.2014: „Média napíšou: Když jste ji potřebovali, tak vám byla dobrá. Teď už ji nepotřebujete, tak jste ji odkopli. A je to tak, samozřejmě to tak je. Není důležité, jak to je, ale ako to zvonku vyzerá.“

Po svém odpoledním zvolení nový lídr Fiala nechtěl nikoho z kandidátů na místopředsedy doporučit. Členové ve vedení ODS by měli prý být respektované osobnosti s podporou členů, nikoliv „vyvolení“, na které si sám předseda ukáže. „Jsem připraven pracovat s kýmkoliv,“ prohlásil Fiala.

Kongres ODS pokračuje i zítra. Také v neděli by se totiž mělo volit – i když do méně sledovaných funkcí nebo širšího vedení strany. Delegáti si odhlasují členy výkonné rady a diskutovat se bude i o stanovách a dalším směřování strany.

Petr Fiala mluví na projevu ODS
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Zatímco předsedou se stal Fiala, který je v ODS teprve od listopadu, prvním místopředsedou zvolil kongres Jana Zahradila, který je v ODS od jejích počátků v roce 1991 a ve vedení strany už byl před rokem 2004, kdy odešel do Evropského parlamentu. Ve volbě statutárního místopředsedy porazil bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Devětačtyřicetiletý Fiala dnes členům ODS slíbil, že pokud mu pomohou svou prací a sjednotí se, stane se z ODS opět nejsilnější pravicová strana s dlouhodobou podporou pětiny voličů a potenciálem ještě širší podpory. „Žádná jiná síla v této zemi se tak důsledně nebude stavět za zájmy českých občanů jako my, nikdo jiný nebude tolik věřit v lidskou svobodu a kreativitu,“ popsal v nominačním projevu jeden z rysů, jaký by podle něj ODS pod jeho vedením měla.